Han uppfann automatiskt styrsystem till skogsvagnen

Lars Takman tyckte att det blev för struligt att hålla koll på skogsvagnen bakom traktorn och förhållandet dem emellan. Under två års tid har han därför arbetat med att utveckla ett automatiskt styrsystem som sköter ramstyrningen till vagnen. Nu tävlar han med den i Teknikutmaningen.

Lars Takman har en skogsfastighet i värmländska Säffle som han brukar självverksamt men hjälper också sina grannar med diverse jobb i skogen. Till sin hjälp har han traktor av märket Fiat med en Kellfri sju tons skogsvagn med 15 år på nacken. Under en rad av år har han retat sig på att vagnen måste styras manuellt och funderat på hur det skulle gå att lösa.

– Jag tyckte att det var väldigt struligt att hålla koll på vagnen i förhållande till traktorn, säger han.

Genom det system som Lars Takmans uppfunnit följer skogsvagnen traktorn som en skotare och föraren slipper bekymra sig för att traktorns bakhjul tar i vagnen vid kraftiga svängar. Den automatiska styrningen fungerar både framåt och bakåt.

– När det lutar för mycket kan man koppla ur den automatiken och köra manuellt genom att byta funktion på en panel i traktorn. När man kör längs väg kopplar man bort både automatik och det manuella, förklarar han.

Exakt hur systemet är uppbyggt vill han inte gå in på i detalj eftersom han har planer på att eventuellt ta patent på idén eller sälja den vidare.

– Jag kan säga så mycket att det fungerar så att systemet känner av när traktorn ändrar riktning och det påverkar vagnens ramstyrning så den följer traktorn såsom en skotare, säger Lars Takman.

Han är förvånad över att det idag inte finns något liknande system på någon av de skogskärror som finns på marknaden.

– Det finns många tillverkare av skogsvagnar i Sverige och i övriga Europa. Jag tycker ju att någon borde ha kommit på idén eller att kunderna efterfrågat det.

Själv har han lagt ned många hundra timmar och prövat många olika sätt innan han tyckte att det blev som han ville ha det.

Att systemet fungerar har Lars Takman svart på vitt på. Hans systerson är skogsentreprenör och har under ett års tid testat systemet i sin verksamhet.

– Han säger att det bara finns fördelar och då använder han vagnen frekvent i verksamheten.

Även om det fungerar väl är inte Lars Takman helt nöjd.

– Jag är inte riktigt där jag vill vara än. Jag har redan nästa förbättrade system i huvudet och är på det klara hur jag vill att det ska vara. Det hänger ihop med anpassning till andra traktorer eftersom det är olika flöden på modellerna och det påverkar ramstyrningens hastighet. Det är idag även ett system utan inställningar och det vill jag utveckla och anpassa, säger han.

Inspirationen till det kommer bland annat från hans stora intresse för modellflygning (RC-flyg) där maskinerna utvecklats mycket de senaste åren.

– Jag kommer absolut att använda mig av tekniken inom RC-flyget - det här är bara början.

LÄS MER: Läs om fler tävlingsbidrag här!