Här går vildsvinsskinkorna som smör i solsken
1 250 vildsvinsskinkor ska bli klara inför jul. När försäljningen av vildsvinsskinka går trögt hos livsmedelskedjorna går affärerna desto bättre i gårdsbutiken.
1 250 vildsvinsskinkor ska bli klara inför jul. När försäljningen av vildsvinsskinka går trögt hos livsmedelskedjorna går affärerna desto bättre i gårdsbutiken.
Det är bråda tider i företaget ”Vilt i Vrena”. Under december ska Christer Olofsson få fram 1 000 vildsvinsskinkor till en direktleverantör av köttlådor och dessutom brukar det gå åt 250 skinkor i gårdsbutiken till jul.
Bolaget som levererar köttlådor direkt till hushållen har blivit Vilt i Vrenas största kund och har ökat beställningen av vildsvinskinkor med 50 procent i år.
Deras köttlådor är ekologiska men eftersom det är svårt att få tag i så mycket ekologiskt griskött till jul tar de in vildsvinsskinkor istället och efterfrågan växer år efter år, säger Christer Olofsson.
Orten Vrena ligger strax nordväst om Nyköping och Christer Olofsson har säkrat tillgången på vilt genom avtal med ett par större sörmländska gårdar som säljer jaktupplevelser till företag och privatpersoner, som en del i sin affärsverksamhet.
Det fällda viltet går till Vilt i Vrenas egna småskaliga slakteri där köttet tas om hand tillsammans med vilt från lokala jägare. Slakteriet hanterar kring 600 vildsvin per år men också hjort, rådjur och älg. Huvuddelen av viltköttet säljs sedan i gårdsbutiken i Vrena eller till lokala restauranger.
Det är gott om vildsvin i Sörmland och bara under december är fem stora jakter inbokade. Det gör att jag med relativt stor säkerhet kan räkna med att få in de vildsvin som behövs, säger Christer Olofsson.
En trend när det gäller julskinka både från tamgris och vildsvin är att de storleksmässigt går mot allt mindre skinkor. När det gäller vildsvinsskinkorna i Vrena har Christer Olofsson gott om skinkor under 1,8 kilo men också över 2,2 kilo.
– Det innebär att jag ofta får skicka för stora skinkor till köttlådorna vilket är sämre ekonomi för mig men jag klarar mina beställningar. Förhoppningsvis blir kunderna bara glada, säger han.
Utöver julskinkorna säljs olika charkprodukter och styckningsdetaljer av vildsvin i gårdsbutiken.
– Det handlar om att utnyttja den fina resurs som vildsvinsköttet är. Du måste vara lite kreativ när det gäller att ta hand om det här köttet och förädla det på ett sätt som kunderna tycker är gott och roligt. Vi gör 14 olika korvar och tre av dem är vildsvinskorv och salami. Vi har också lufttorkat vildsvin, säger Christer Olofsson.
Storsäljaren i gårdsbutiken är ”Sörmländsk skogskorv”. Den innehåller förutom kött från vildsvin och hjort även färska granskott som huvudkrydda. Receptet togs fram för en riksomfattande mattävling där korven kom tvåa.
– Vi fick ett vackert diplom att hänga på väggen och det blev en bra snackis i butiken, säger Christer Olofsson.
Gårdsbutiken utanför Nyköping är ett besöksmål men Christer Olofson tror visst att det finns en marknad för vildsvinsskinka och viltkött även i dagligvaruhandeln trots att det är dyrare än annat kött. Tipset är att ta sig tid att berätta om vart det kommer ifrån och låta folk lukta och smaka.
– Bjud på matidéer och recept och berätta hur det ska tillagas. Hos oss är det många kunder som fått prova det vilda köttet som blivit stammisar, säger Christer Olofsson.
Företag: Vilt i Vrena AB. Gårdsbutik och viltslakteri. Funnits i tio år.
Omsätter: cirka 4 miljoner kronor 2018
Anställda: Utöver Christer Olofsson en fast anställd och två säsongare
Om julen: Som i all konsumenthandel är det den viktigaste tiden. Julen avgör årsresultatet
Om Christer Olofsson: Först i Sverige med att sälja grönsaker och kryddor i kruka. Bolaget såldes 1997.