Hårdare tag mot plågsamma djurtransporter

Elva länder slöt upp bakom Sveriges krav om skärpta tag mot plågsamma djurtransporter då frågan togs upp i Bryssel i går, måndag. Arbetet med sanktioner ska prioriteras lovade den ansvarige hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis.

Det var sommarens nya avslöjanden om hur djur plågas på väg till halalslakt i Turkiet som fick Sven-Erik Bucht att lyfta frågan om den dåliga efterlevnaden av regelverket.

Filmer som tagits vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet visar överfulla lastbilsflak där djuren tvingas vänta i upp till 40 graders värme utan att få mat eller vatten.

"Oacceptabelt att regler inte följs"

– Det är oacceptabelt att regler som har varit i kraft sedan 2007 inte följs, sade Sven Erik Bucht till journalister efter mötet.

Han har dessutom fått rapporter från djurskyddsorganisationer om att liknande scener utspelar sig inom EU.

Det saknas inte verktyg att agera mot dem som bryter mot reglerna. Myndigheter kan förelägga straff och EU-kommissionen kan i sin tur straffa länder som ser mellan fingrarna.

Fler kontroller under nästa år

Vid mötet framkom att EU-kommissionen kommer att genomföra ett flertal kontroller i länder med mycket djurtransporter under nästa år, samt satsa på utbildning om vad som gäller.

Förutom att förbättra efterlevnaden av de nuvarande reglerna vill Sverige att EU överväger en skärpning av regelverket. Det gäller såväl transporttider, utrymmen för djuren, viloperioder, vattning och utfodring samt regler för temperaturer.

Men där är stödet från andra länder mindre.

Djurvälfärdsplattform

Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna har det senaste året även krävt att få till stånd en så kallad djurvälfärdsplattform där länder kan dela kunskap och erfarenheter.

Plattformen får sin bas i EU-kommissionen och ska ha sitt första möte i vår, Ansvarig blir generaldirektören för hälsa och livsmedelssäkerhet Xavier Prats Monné.

undefined