Historien upprepar sig - efter besök på puben

I Dundrum på södra Irland har familjen Carmody fyllt markerna med köttdjur i miniatyr. En idé som väcktes under en kväll på puben har i dag utvecklats till en av världens största dexterproduktioner med fokus på historia och hantverk.

Eavaun Carmody
Eavaun Carmody

I den 500 år gamla byggnaden, Killenure Castle, på södra Irland bor Evaugn Carmody med sin familj. När de först flyttade till Killenure fanns det inga djur på markerna. Eavaun Carmody hade tidigare arbetat som bronssmed i Dublin och flyttat till Killenure på grund av sin förkärlek till gamla hus och restaurering.

– Det var en kväll när vi satt på puben som jag fick höra om Dextern och dess koppling till Dundrum. Jag gick hem och läste på om rasen, sedan bestämde jag mig för att introducera den till trakten på nytt, säger hon.

I dag driver Eavaun Carmody och hennes familj en av världens största Dexterbesättningar. De har strax över 600 djur som alla ingår i familjens bevarandeprincip.

Killenure Dexter

Areal: ca 324 hektar

Besättning: omkring 600 djur

Foder: bete och ensilage

Ålder vid slakt: 30 månader

Genomsnittligt slaktkroppsvikt: 170 kilo

Inkalvning: Vid 30 månaders ålder

Följer traditionen

Killenure Castle Dexter Gourmet säljer kött till restauranger och tillverkar sina egna charkuterier. De gör sin egen dexterflottyr och skickar skinn och horn för tillverkning av handgjorda läderprodukter med knappar av horn.

– Grundtanken är att Dextern är till för landsbygden. Historiskt har man använt så mycket som möjligt av djuret. Nu när vi fört tillbaka Dextern hit vore det konstigt om vi inte gjorde likadant, förklarar Eavaun Carmody och tillägger:

– Vi nischar oss inte enbart med Dextern som ras utan även med vår approach. Vårt starka hållbarhetstänk har gjort att många andra duktiga ekologiska producenter intresserat sig för våra produkter.

Läs mer om andra Irländska bönder.

Mjölkproduktion på gång

I dag samarbetar de med flera lokala förmågor för tillverkning och försäljning av deras produkter och snart utökas produktionen ytterligare. Inom kort kommer Irlands enda kommersiella mjölkbesättning med dexterkor att finnas vid Killenure Castle.

Innan mjölkproduktionen kan sättas i gång måste en hel del förberedelser göras. Bland annat byggs en gammal mjölkgrop om för att passa de små korna.

– Vi börjar med 50 djur i år men planen är att vi ska komma upp i 300, säger Eavaun Carmody.