Höbristen tvingar fram akut import

Höbristen i Sverige leder till att leverantörer och hästägare nu tvingas ta till drastiska åtgärder.

FOTO: ISTOCK

Höbristen är större än på många år, i hela Sverige och framför allt i Jämtland. Hela fodermarknaden drabbas, säger en handlare.

– Det gäller hela landet och säkert hela Skandinaven också. Det är det dåliga vädret i somras som har påverkat, säger Anders Solberger, foderhandlare i Jämtland, till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Importerar från Danmark

En höleverantör, Oscar Hansson, har börjat importera direkt från Danmark.

– Det är för dem som verkligen var desperata och inte hittade hö, för hästägare som behöver få tag på hö och vill ha kvar hästen, säger Oscar Hansson till radiokanalen.

Det importerade höet har lett till en stor anstormning från kunderna.

– Det är så tidigt på säsongen så jag är lite brydd på hur det kommer gå. Det är mars månad och höet ska räcka fram till juli månad, säger Oscar Hansson, till radiokanalen.

Akuta problem

I Sollefteå har en ridskola tvingats ansöka hos Länsstyrelsen om skyddsjakt på älg och rådjur, då djuren tar sig in i hagarna och äter hästarnas foder.

- Det handlar om mängder på upp till 200 kilo extra per dygn och fortsätter det så här har vi inget kvar till våra hästar när våren kommer, säger Kristina Girhagen, ägare av Sollefteå Ridskola, till Allehanda.se.

Räcker inte fodret kan ridskolan behöva avliva sina egna hästar. Höbristen har även lett till stora prishöjningar. För ridskolan leder dessa till att utgifterna ökar med mellan 500 och 1 000 kronor per dygn.

- Normalt sett ligger priset på foder mellan 1,75-2,50 kronor per kilo. Nu får man betala upp till 10 kronor på vissa håll. Det finns de i vår egen region som tvingas beställa från Finland och Danmark, säger hon till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Dåligt sommarväder ger akut foderbrist