Hög risk för nya bränder i södra Sverige

MSB varnar för att bandrisken stiger till extrema nivåer även i södra Sverige när temperaturerna ökar.

På fredagseftermiddagen utbröt en skogsbrand i Grimsta utanför Stockholm. Mälardalen är ett av de området där brandrisken befaras öka till extrema nivåer.
På fredagseftermiddagen utbröt en skogsbrand i Grimsta utanför Stockholm. Mälardalen är ett av de området där brandrisken befaras öka till extrema nivåer. FOTO: BYRMO CAROLINA+/ AFTONBLADET / IBL BILDBYRÅ

Läget i landet är fortfarande väldigt allvarligt enligt Britta Ramberg vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Just nu pågår 22 svåra bränder och under veckan kommer risken för nya bränder att öka ytterligare. Särskilt i södra Sverige och i Mälardalen där temperaturerna spås bli väldigt höga, rapporterar Kvällsposten.

Bränderna som pågår kommer enligt MSB inte att kunna släckas inom den närstående tiden utan resurserna sätts till att begränsa spridningen.

Ansvaret lämnar till Länsstyrelsen

I branden i Ljusdal har Länsstyrelsen och Ljusdals kommun beslutat att ansvaret för arbetet tas över av Länsstyrelsen. Det berättar landshövding i Gävleborgs län Per Bill. Senast det skedde var under skogsbranden i Västmanland 2014.

– Det här är inget hastigt beslut, utan det här är ett beslut som har växt fram, säger Per Bill till Kvällsposten vid en presskonferens.

Mest kritiskt i Enskogen

I Ljusdalsområdet är det branden i Enskogen som just nu är mest kritisk.

– Vi har haft brandspridning i vissa delar av brandområdet. Enskogen är mest kritiskt. Även Ängra har haft punktbränder som man har bekämpat från luften och med markpersonal, säger räddningsledare Robert Strid.

Två nya brandflyg från Portugal

Brandflygen som satts in kommer att fortsätta att arbeta i Ljusdalsområdet. Plan kommer också att skickas till Dalarna och till branden i Trängslet. Utöver de fyra plan som arbetar med att släcka bränderna kommer ytterligare två plan från Portugal att anlända till Sverige för att bistå. När detta kommer vara i gång är dock ännu inte klart.

Lugnare natt

Natten mot måndagen har varit något lugnare än tidigare.

– Natten har varit lugn. Vi har rätt få öppna brandhärdar och enstaka pyrande bränder. I dag kommer två av brandplanen hit, ett på förmiddagen och två på eftermiddagen. Dessutom kommer vi att få hjälp av sju helikoptrar, två av dem kommer in från Norge, säger Emma Jidemyr vid Dalarnas räddningstjänst.

LÄS MER: "Läget kan förvärras i morgon igen"

LÄS OCKSÅ: Här ställer lantbrukarna upp för att stoppa bränderna