Högsäsong för dill- och gräslöksodlarna

Det är gräslöken och dillen som sätter piff på sillen. Ellenholm & Vadensjö utanför Landskrona har haft bråda dagar med att skörda dessa örtkryddor och jordgubbar inför midsommar.

Hans Gunnarsson i gräslöksfältet.
Hans Gunnarsson i gräslöksfältet. FOTO: EMMA LARSSON

Det är dill och gräslök som ger krydda åt svensk midsommar. Det vet man på Ellenholm & Vadensjö i skånska Asmundtorp. Här frösåddes midsommardillen på friland den 15 april, skördades och packades för en knapp vecka sedan för vidare leverans till butikerna i början av veckan.

Tredubblad försäljning

– Men den första omgången dill sådde vi redan den 2 mars under täckväv för skörd den 15 maj. Efterfrågan på dill ökar i slutet av maj, lagom till färskpotatisen. Och inför midsommarveckan tredubblas försäljningen av både dill och gräslök, berättar Hans Gunnarsson på Ellenholm & Vadensjö.

Jan och Beata Krupa har säsongsarbetat på gården i nära 40 år. Här plockar de gräslök inför midsommarveckans stora beställningar.
Jan och Beata Krupa har säsongsarbetat på gården i nära 40 år. Här plockar de gräslök inför midsommarveckans stora beställningar. FOTO: EMMA LARSSON

Skördas 5-6 gånger per säsong

Förutom ört- grönsaks- och bärodling odlar Ellenholm & Vadensjö även spannmål, raps och sockerbetor på sammanlagt 1 400 hektar, varav dill på 40 hektar och gräslök på 15.

I fjol kunde gården ta den sista omgången av dill ända in i oktober, i vanliga fall brukar det bli i mitten av september. Gräslöken är perenn och kan skördas 5-6 gånger under säsongen som pågår mellan 1 april till 1 oktober.

– Gräslöken är lättodlad, den etableras lätt. Det är ogräset som blir problem efterhand. Dillen däremot kräver mycket vatten och trivs bäst i svalt väder, liksom alla bladgrönsaker. De blir stressade av värme, säger Hans Gunnarsson.

Driftledare Pontus Andersson vid jordgubbsfältet.
Driftledare Pontus Andersson vid jordgubbsfältet. FOTO: EMMA LARSSON

Fler dammar ger mer vatten

Det visade inte minst fjolårets torka. Trots gårdens bevattningsdammar fanns det inte tillräckligt med vatten till odlingarna. Ellenholm & Vadensjö har därför grävt fler dammar inför årets säsong.

– Det gäller att ha vatten. Det blev tydligt förra året, vi kunde inte vattna så mycket som det behövdes, säger Hans Gunnarsson.

Men hur skördarna blir i år är svårt att sia om, tycker han. Hittills har jordgubbsfälten sett fina ut.

– Men det är en väldigt stor skillnad om det är 15 grader och regn eller 25 grader och sol.

Just nu jobbar 200 säsongsanställda på Ellenholm & Vadensjö, främst är det jordgubbsodlingarna som behöver plockas.

Hans Gunnarsson i dillfältet.
Hans Gunnarsson i dillfältet. FOTO: EMMA LARSSON

”Dillsås är fantastiskt”

Hans Gunnarsson har byggt upp och drivit gården tillsammans med Lars Wall Persson i många år, men sedan någon månad har sonen Erik Gunnarsson tagit över kompanjonskapet.

Gården har ett eget packeri och levererar bland annat till Ica och Axfood. Enligt dagligvarukedjorna är midsommar högsäsong för dill och gräslök, då butiksförsäljningen ökar med flera hundra procent.

Även på Hans Gunnarssons midsommarbord finns dessa kryddörter representerade - till sillen, potatisen och såsen.

– Dillsås är fantastiskt - ja, alla såser med dill i, understryker han.

Odling

– Enligt Jordbruksverkets senaste statistik odlades dill yrkesmässigt av 122 företag på totalt 176 hektar, vilket gav en skörd på 454 ton år 2017.

– För gräslök finns ingen statistik.

– Statistiken baseras på en enkätundersökning som skickades till kända yrkesmässiga odlare av trädgårdsväxter med en frilands­areal om minst 0,25 hektar eller en växthus­yta om minst 200 kvadrat­meter.

Handeln om midsommarförsäljningen av dill och gräslök

Axfood: Dillen ökar med ca 300-400 procent och gräslöken med 700-800 procent mot normalt.

Coop: Jämfört med en vanlig vecka säljs fem gånger så mycket dill och åtta gånger så mycket gräslök. Midsommar står för nästan 10 procent av försäljningen av dill och gräslök för drygt 15 procent.

Ica: Under midsommarveckan 2018 ökade försäljningen av dill med 356 procent jämfört med en normal sommarvecka 2018, medan gräslök ökade med 589 procent.