Hotell på skogsgård blomstrande affär

Allt fler besökare hittar till Påarps gård. Att hotellet ligger mitt i skogen hindrar inte. Tvärtom har nya kommersiella bokningstjänster, sociala medier och webbsidor gjort att nya gäster hittar hit från oväntat håll.

Pernilla och Anders Mårtensson har båda jobbat heltid med verksamheten på Påarps gård sedan tidigt 2000-tal.
Pernilla och Anders Mårtensson har båda jobbat heltid med verksamheten på Påarps gård sedan tidigt 2000-tal. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Det är en strålande vacker försommardag. Ett par kliver ur bilen på parkeringen och frågar om restaurangen är öppen. Visst är den det. Restaurangen är öppen när Påarps gård har konferensgäster.

– I februari har vi kanske bara en hotellgäst vissa nätter. Men vi serverar full frukostbuffé ändå. Ingen vill bo på ett hotell där man inte kan äta en måltid, säger Anders Mårtensson.

Anders och Pernilla Mårtensson driver bland annat hotell på Påarps gård, en skogsgård som funnits i släkten i sex generationer. Anders pappa var skogsbonde och hade lite ungdjur på gården. Nu är djuren borta och ladugården används till annat.

– 1997 byggde vi om den för aktiviteter, säger Anders Mårtensson.

Verksamhet har vuxit

Men allt började med regnbågsfiske i sjön några år tidigare.

– Företag ville hyra in sig och fiska. Vi insåg att det fanns pengar att hämta, både genom att anordna aktiviteter och erbjuda konferensmöjligheter, säger Anders Mårtensson.

Sedan dess har verksamheten vuxit och utvecklats. Nu finns det 18 dubbelrum i hotellet, stugor och en bekväm campingplats med elplatser.

– Vi hade stugor av hög kvalitet men många företag efterfrågade hotellrum. 2009 byggde vi därför hotelldelen, berättar Anders Mårtensson.

Restaurangen serverar husmanskost gjord på svenska råvaror av hög kvalitet. Förutom skogen, tre sjöar och vandringsstigar erbjuds olika aktiviteter.

Tre tips

· Rum och stugor ska vara bokningsbara på nätet. Använd de kommersiella bokningstjänster som finns.

· Wifi överallt.

· Restaurang med bra mat som är alltid är öppen när det finns hotellgäster.

Ligger centralt

Påarps gård ligger knappt en mil från närmaste samhälle som är Håcksvik. Där har hotellet tvingats lägga ner. Men i Påarp blomstrar verksamheten. En av framgångsfaktorerna är det centrala läget i gränsbygden Västergötland, Halland och Småland. För företag som bokar in sig är det bara någon timmes resa från Landvetter, Halmstad, Gnosjö, Värnamo. Turister som väljer Påarp har Ullared, High Chaparal, Borås djurpark och salta bad lika nära.

– Vi pratar om aktiviteterna som våra. Det är viktigt att skapa vi-känsla. Tidigare fick man knappt lägga en broschyr på en turistbyrå i ett annat län, men det har blivit mycket bättre, säger Anders Mårtensson.

Påarps gård har mellan 25 000 och 30 000 besökare per år. Den vanligaste gruppen som kommer är på 10-20 personer. Det är inte bara företagskonferenser, det är även kompisgäng som kommer hit för svensexor, möhippor. Mitt på sommaren kommer turisterna.

Bokningsbar på nätet

Marknadsföringen sköts uteslutande via webbsidor, sociala medier och genom att människor som varit här berättar för andra. Bokningarna sker via en hotellboknings- och en stuguthyrningstjänst. Även om Påarps gård får betala en viss procent på uthyrningen så har det visat sig vara ett klokt val.

– Tid är pengar. Det är oerhört viktigt att vara bokningsbar på nätet i dag. Under semestern kan vi vara nästan helt utan bokningar på morgonen, på kvällen är det fullt. Om det är fullbokat vid kusten så hittar gästerna hit i stället. Vi har till exempel 4 stjärnor på www.booking.com vilket vi är stolta över, säger Anders Mårtensson.

Familjen Mårtensson reser gärna själva, men det är vintersemester som gäller.

– Är man i turistbranschen måste man resa och se annat. Annars blir man hemmablind. Många idéer som man får kan man göra om efter de förutsättningar man har hemma, säger Anders Mårtensson.

Framtiden då?

– Vi vill inte bli större. Våra gäster ska mötas av harmoni. Men vi kan finslipa ytterligare på det vi har, säger Anders Mårtensson.

Påarps gård:

Ägare: Anders och Pernilla Mårtensson.

Antal sysselsatta: fem på heltid.

Verksamhet: Skogsproduktion, hotell, stugor, camping, restaurang med catering, aktiviteter som fiske, femkamp och fotbollsgolf.