I dag äter vi 248 ton mer mjöl än vanligt

I dag, den 4 oktober, är det 20-årsjubileum för Kanelbullens dag. Enligt Sveriges bagare och konditorer äter svenskarna varje år uppskattningsvis 8,3 miljoner kanelbullar dagen till ära.

Martin Lundell, VD för Sveriges bagare och konditorer, firar Kanelbullens dag den 4 oktober som om det vore en nationaldag.
Martin Lundell, VD för Sveriges bagare och konditorer, firar Kanelbullens dag den 4 oktober som om det vore en nationaldag. FOTO: DAVID THUNANDER

– Vi brukar säga att vi har två nationaldagar inom bagerinäringen. Fettisdagen och kanelbullens dag, säger Marin Lundell, VD för Sveriges bagare och konditorer.

Kanelbullens dag lanserades av Hembakningsrådet redan 1999 och i dag är den oerhört viktig för hela bageribranschen.

– Dels säljs det mycket och det är självklart viktigt, men vi får även mycket uppmärksamhet kring branschen vilket är viktigt för att ungdomar ska se bagare som ett möjligt yrkesval, säger Martin Lundell.

8,3 miljoner kanelbullar

I samband med Kanelbullens dag äter svenskarna dagen till ära uppskattningsvis 8,3 miljoner kanelbullar, visar siffror från bageribranschen. Enligt bagarlandslagets recept på en standardbulle skulle detta innebära att det går åt: 248 ton vetemjöl, 185 ton smör, 128 ton socker, 33 ton pärlsocker, 11 ton jäst, 11 ton ägg, 7 ton kanel, 3 ton kardemumma och 1,5 ton salt.

Ökad mjölförsäljning

– Visst ser vi att mjölförsäljningen ökar i samband med dagen och vi tycker att det är jätteroligt att det finns bakglädje som är utspridd över året. Dessutom finns det inget som går upp mot kanelbulledoft, säger Emelie Bontesse de Filippis, kommunikationschef på Lantmännen Cerealia.