Norge: Estniskt exportfoder måste destrueras

Minst tre norska gårdar har köpt foder från Estland med benrester och mögel. Fodret måste nu destrueras, enligt myndigheterna.

FOTO: IBL

Det var efter en orosanmälan från en gård i Østfold som norska Livsmedelsverket gjorde en inspektion och fanns såväl benrester som mögel i fodret.

– Vi kan inte förstå att bönder vågar ta risken. Det är så viktigt att fodret som ges till djuren är säkert och det ansvaret ligger på den som utfodrar. Men, naturligtvis, de som importerar fodret har det största ansvaret, säger Anne Marie Jahr, chef för djurhälsa i norska Livsmedelsverket, till tidningen Nationen.

Svår torka

Även Norge, framför allt södra delen av landet, har drabbats hårt av torka. Det här får till följd att många väljer att köpa foder från andra länder. Det stoppade fodret har importerats olagligt och sålts till två gårdar i Østfold och en gård i Hedmark.

"Rester av kadaver, inklusive ben, kan innehålla föroreningar från många djursjukdomar som vi inte vill ha här i landet", säger Anne Marie Jahr.

Måste destrueras

Nu har importören fått förbud att sälja fodret och dessutom måste det destrueras. Fodret är av så dålig kvalitet att det kan vara farligt för både djur och människor.

– Mögel kan orsaka abort hos gravida djur och akut förgiftning, samt ett antal andnings- och hudsjukdomar. Andra föroreningar i benen och mögel kan överföras till livsmedelsprodukter som kött, mjölk och mejeriprodukter, säger Anne Marie Jahr.

LÄS OCKSÅ: Ny halmstöld: 35 balar saknas