Indiska gravida avråds äta kött

Ät inte kött, undvik dåligt sällskap och häng upp vackra bilder på sovrumsväggen - det är några av råden som en statlig indisk myndighet ger gravida kvinnor.

Biryani med kyckling och andra kötträtter bör undvikas av gravida kvinnor, anser en indisk statlig myndighet.
Biryani med kyckling och andra kötträtter bör undvikas av gravida kvinnor, anser en indisk statlig myndighet. FOTO: MOSTPHOTOS

I Indien föds varje år 26 miljoner barn. Nu har en skrift som getts ut av den statliga myndigheten AYUSH mötts av kritik från grupper som hävdar att det hindunationalistiska regeringspartiet BJP sprider ovetenskapliga teorier. AYUSH är en paraplymyndighet för en rad former av indisk traditionell medicin, där förkortningen står för Ayurveda, Yoga, Naturopati, Unani, Siddha, och Homoeopati. I skriften Mother and Child Care avråds gravida mödrar bland annat från att äta kött, något som har fått indiska barnmorskor att gå i taket.

"Kött utmärkt källa till protein och järn"

"Detta råd är ovetenskapligt. Proteinbrist och anemi är hälsorisker för gravida kvinnor och kött är utmärkta källor för såväl protein som järn, som lättare tas upp från animalisk kost än från vegetabilisk", säger gynekologen och barnmoskan Malavika Sabharwal till Hindustan Times.

LÄS MER: Promoe släpper ironisk låt om köttbönder

LÄS MER: Hepatit E ökar