Ingen har väl missat att det är valår i år

Ökad livsmedelsproduktion och därmed höjd självförsörjningsgrad, byggande på åkermark och ägarskiften är några av de frågor LRF Ungdomen driver som hårdast i valrörelsen. Men en annan fråga som ligger mig mycket varmt om hjärtat är den beryktade dansbandsmomsen, skriver Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen.

Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen
Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen FOTO: TT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Ingen har väl missat att det är valår i år. Ökad livsmedelsproduktion och därmed höjd självförsörjningsgrad, byggande på åkermark och ägarskiften är några av de frågor LRF Ungdomen driver som hårdast i valrörelsen. Men en annan fråga som ligger mig mycket varmt om hjärtat är den beryktade dansbandsmomsen. Går du på en vanlig konsert är det sex procent kulturmoms. Bestämmer du dig däremot för att snöra på dig dansskorna och lyssna på dansbandsmusik är det 25 procents moms. Ett regelverk som gör det dyrare för arrangörerna och försvårar konkurrensen med pop- eller rockkonserter.

1992 fick Sverige ett system som byggde på differentierad moms, vilket gör att vi i dag har tre skattesatser. Momsen på mat till människor är 12 procent, men på ditt husdjurs mat är det 25 procent moms. Åker du kollektivt betalar du 6 procent moms, men tankar du bilen betalar du förutom koldioxidskatt och energiskatt också 25 procent moms.

Turismnäringen är även den en djungel av olika momssatser. För persontransport betalar man 6 procent moms, men för nöjesevenemang 25. Det gäller alltså att ha en riktig motorbåt och ingen kajak om du ska erbjuda turister bäversafari och samtidigt försöka hålla nere priset.

Natur- och ekoturism i liten skala har nästan alltid 25 procent moms, medan museibesök i vissa fall helt saknar moms. Samtidigt som det läggs på 25 procent moms på ekoturism drabbas många markägare också av ett starkt strandskydd, vilket sägs vara för att gynna turismen då det är viktigt att alla ska kunna nyttja vår natur mer eller mindre obegränsat.

Vore det inte bättre att sänka momsen på både naturturism och dansband och ge bättre affärsmöjligheter för dem som bor på landsbygden och samtidigt göra det lättare att locka ut folk till skog, sjöar och folkparker? Kanske skulle en annan momssättning kunna skapa rättvisare förhållanden och ge hela landet en chans att leva?

Jag vet inte, men det känns som att momsen i vissa fall drabbar landsbygden lite väl hårt. Kanske till och med att det känns som det är några i storstäderna som bestämt de olika momssatserna.

"Tocka ordning, dä ä ut i vala nu. Det grônner, ja môcke på.

För di slôss å sen jobber di värre än sju. Det dära är svårt te förstå.

Men en ann', en har fôll bra lite vett. Å hôvve, dä har en fôll fått.

För det klier sig i när dä ä nô lett. Sôm när fôlk till exempel har brått."

Till er som är politiker – se till att den där dansbandsmomsen blir ett minne blott efter höstens val.

Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen