Inget blir som förr

Det glittrande Agritechnica har slocknat och stängt. Jag reser hem med samma känsla som efter det Agritechnica då kommunistdiktaturerna i Europas hjärta föll samman. Det skriver Per Emgardsson i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Under utställningen meddelade nämligen världens omsättningsmässigt sjätte största jordbruksmaskintillverkare, indiska Mahindra, att man ska samarbeta med turkiska Erkunt och Hisarlar, finska Sampo Rosenlew samt japanska Mitsubishi.

Målet är att göra Mahindra till en internationell fulliner med alla sorters fältmaskiner. Man bör minnas att Mahindra dessutom erbjuder finansiering och insatsvaror till jordbruket, så koncernen omsatte 2014 mer pengar än Agco, men mindre än CNH.

Den jordbruksmekanisering, som en gång gav miljoner européer möjlighet att söka lyckan i staden i stället för att odla mat åt familjen på landet, drar nu söderöver, mot Sydasien, Kina och Afrika. Och förändringen sker utom kontroll för västvärldens maskingiganter.

I-världens jordbruk är färdigmekaniserat. Dess framtid är att bli ekonomiskt och miljömässigt effektivare samt tydligare till konsument. Då är nyckeln digitalisering. Den lockar företag på jakt efter nya goda affärer med molnbaserade tjänster till jordbruket.

Min känsla, den var är att bara en enda sak är säker, att inget någonsin blir som förr.