Intresset för Skogskollo växer

Skogskollo för tjejer har arrangerats för fjärde året i följd och intresset växer. Trots att många i skogsbranschen ser rekrytering som ett problem i framtiden är det inte lätt att få sponsorer.

– Alla skogsföretag är positiva till kolloidén med unga tjejer men när det kommer till att ge ekonomiskt stöd så kärvar det hos en del. Trots det har vi klarat finansieringen och kommer att göra det även nästa år, men vi vill gärna öka och hoppas på stöd från fler i branschen, säger projektledaren Lena Jonsson.

undefined

Hon arbetar på Skogstekniska klustret i Vindeln som arrangerar Skogskollot tillsammans med Skogen i Skolan i Västerbotten och Västernorrland, länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland, samt några skogsföretag. Målet på sikt är en mer jämställd skogsbransch.

I Västerbotten har det varit Skogskollo för tjejer i fyra år och i år blev det bara tio tjejer på kollot efter flera avhopp i sista minuten. I Västernorrland, som också varit med ett par år, blev det 16 tjejer.

– I Västernorrland blev det fullt så snart vi gick ut med inbjudan. Intresset var så stort att vi nog kunde ha fyllt två kollogrupper, vi klarade inte det i år men vi får se hur det blir nästa sommar, säger Lena Jonsson.

Hon berättar att man försöker göra ett varierat och roligt program under de tre dagarna.

undefined

– Det har verkligen gått hem. Besöken hos maskintillverkare och på sågverk gillar de, men för många är nog höjdpunkten att få provköra skogsmaskin tillsamman med en kvinna som gör det till vardags. De tjejer som kan tänka sig jobba i branschen i framtiden får en jättebra förebild i det mötet, säger Lena Jonsson.

Hon säger att i år lockade man en deltagare från Sölvesborg i Blekinge. Intresset för kolloidén börjar alltså sprida sig utanför de två nordliga länen. Både i Jämtland och hos Södra skogsägarna i Växjö finns intresse att göra något liknande.