Jennie Nilssons kritik av EU-stöd oroar nötköttsproducenter

Ett av nötköttsböndernas viktigaste EU-stöd får tummen ner av landsbygdsminister Jennie Nilsson, vilket är en signal som oroar näringen inför Cap-reformen 2021.

Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter.
Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter. FOTO: TRONS

– Det som ministern säger är förvånande och väldigt olyckligt. Under flera års tid har vi ju fått höra från Näringsdepartementet att nötkreatursstödet är väldigt bra och träffsäkert om man vill ha aktiva bönder, säger Jan Forssell ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

850 miljoner kronor

Det var i samband med att EU:s jordbruksministrar vid rådsmötet i Bryssel 18 mars diskuterade Cap-förslaget om förändrade stödregler från 2021 som Jennie Nilsson framförde att Sverige är emot så kallade kopplade stöd som riktas till en viss typ av produktion. Till skillnad från mer generella stöd som gårdsstödet.

I Sverige är det nötkreatursstödet, värt cirka 850 miljoner kronor årligen, som enligt det nuvarande regelverket på så sätt är ”kopplat”. Stödet som ges till djur över ett år gav 2018 som högst 91 euro per djur. Cirka 940 kronor med gällande valutakurs.

Stor betydelse för näringen

Det är ett direktstöd som är av stor betydelse för näringen, och som blivit än mer viktigt efter förre sommarens torka som kommer att få långvariga ekonomiska konsekvenser för uppfödarna, betonar Forssell.

Därför blev han mycket förvånad då Jennie Nilsson i samband med ministrarnas diskussioner så tydligt tog avstånd från principen om kopplade stöd det nya Cap.

Inte rätt sätt att ställa om

Till Land Lantbruks sa Nilsson 18 mars: "Vi är tydliga med att avvisa sådana förslag. Att koppla stöden är inte rätta sättet att ställa om till ett grönare och mer miljövänligt jordbruk".

- Att koppla stöd rent generellt kanske inte är någon bra lösning, men i det här fallet har det gjort nytta, vilket departementet också har tyckt, lyder kommentaren från Jan Forssell.

Bidrar till öppet landskap

Det var i samband med den förra Cap-reformen 2015 som den dåvarande regeringen valde att koppla nötkreatursstödet, vilket LRF också rekommenderat.

- Det krävs ju ändå väldigt mycket för att har djur, konstaterar Forsell som betonar att stödet också gör samhällsnytta genom att nå stora delar av landsbygden och bidra till att hålla landskapet öppet.

LÄS MER: Landsbygdsminister Jennie Nilsson emot kopplade stöd