Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Arbetsförmedlingen: Fortsatt brist på arbetskraft 2018

Det är brist på arbetskraft inom många yrkeskategorier i de gröna näringarna. Arbetsförmedlingen spår att efterfrågan fortsatt kommer att vara större än tillgången under de närmaste åren.

 Det är svårt att hitta utbildad personal för många företagare i de gröna näringarna. Ett av de yrken där det saknas arbetskraft är djurskötare till lantbruken.
Det är svårt att hitta utbildad personal för många företagare i de gröna näringarna. Ett av de yrken där det saknas arbetskraft är djurskötare till lantbruken.

Enligt arbetsförmedlingens senast prognos, väntas sysselsättningen öka med närmare 150 000 under slutet av 2017 och 2018, samtidigt som bristen på arbetskraft stiger.

Flera naturbruksskolor har lagt ned de senaste åren och flera av SLUs utbildningar har för få utbildningsplatser för att mätta efterfrågan. Det finns bland annat ont om växtagronomer, som Land lantbruk tidigare skrivit om. Men här har SLU haft svårt att fylla platserna.

– Tillgången till utbildad arbetskraft minskar och därför blir det ännu viktigare att vägleda och motivera till utbildning som leder till jobb. Här har både Arbetsförmedlingen och studie- och yrkesvägledningen en viktig roll, säger Annelie Almérus, statistiker på arbetsförmedlingen.

Detta sker bland annat genom att regeringen budgeterat för stora insatser inom gröna näringar.

Enligt arbetsförmedlingens rapport är det fortsatt brist på arbetskraft inom nästan alla yrken som ligger under kategorin naturbruk, detta trots att antalet sysselsatta minskat under en längre tid.

Skalan i bristindex går från 1 till 5, där 3 matchar tillgång och efterfrågan på arbetskraft. Värden under tre visar överskott på arbetskraft och värden över tre visar brist på arbetskraft.

Maskinförare inom jord- och skogsbruk är det jobb där det enligt prognosen finns bäst möjligheter att få jobb, men det finns också ett stort behov av utbildade djurskötare och skogsarbetare.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen