Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Blev frisk efter att accepterat sin utbrändhet

Efter att Fredrik Tidström kraschat mentalt gjorde han stora förändringar för att komma tillbaka – utan att må bättre. Först när han bytte återhämtningsstrategi vände det.  

– När terapeuten sa att jag var dum i huvudet började jag fatta, säger han.

 – Jag berättar gärna om min utmattningsdepression eftersom jag tycker det är bäst att inte hålla på och hymla. Óch så hoppas jag att det kan hjälpa andra från att hamna där jag var, säger Fredrik Tidström.
– Jag berättar gärna om min utmattningsdepression eftersom jag tycker det är bäst att inte hålla på och hymla. Óch så hoppas jag att det kan hjälpa andra från att hamna där jag var, säger Fredrik Tidström. FOTO: Privat

I dag kan Fredrik Tidström, som bor i Tibro och arbetar som växtodlingsrådgivare för lantbruk, se hur han byggde upp sin utbrändhet under flera år. Men det tog en dag att krascha.

– Min dåvarande chef hade bett, nej, han beordrade mig att söka hjälp. Jag ringde mitt försäkringsbolag och de plockade ut en läkare till mig. Kanske förstod de läget eller så hade jag tur för läkaren hade jobbat som psykolog.

Läkarundersökningen bokades in en oktoberdag i fjol. Det måste vara något fel på lungorna för han kunde inte andas ordentligt, förklarade Fredrik Tidström.

– Lyssna på lungorna, sa jag till läkaren. Aldrig, sa han, det är inget fel på dina lungor. Jättetyket.

På vägen hem vägrade Fredrik Tidström att acceptera det han fått höra om utmattning. Ändå gjorde han läxan som läkaren gett honom, en löptur för att se om andningen funkade. Det gjorde den.

– Då blev det påtagligt för mig att det var något annat som var fel.

I duschen hörde han telefonen ringa oavbrutet.

– Vid den tiden hade jag en hög ringsignal, för att inte missa några samtal. Men när jag skulle ringa tillbaka såg jag att ingen hade ringt. Jag hade inbillat mig signalerna. Det var som att det blev en chock för hela mitt system efter läkarbesöket. Då stängde jag av telefonen.

Det skulle ta två månader innan han kunde ta telefonsamtal igen. Bit för bit lades pusslet. Stressen som byggdes upp när kunderna ringde och frågade efter försenade leveranser. De mörka tankarna. Domningarna i armar och ben när telefonen ringde. Tröttheten som inte gick att vila bort. Det hetsiga temperamentet och den korta stubinen. Tungan som tappat känseln.

– Jag hade fått för mig att det berodde på min eltandborste. Andningssvårigheterna måste bero på hunden, eller pollen. Jag hade inte velat se sambanden, inte lyssnat på alla signaler.

Insikten hade kommit. Ändå var det inte självklart hur den skulle leda till en bättre livssituation. Resan började med sjukskrivning och antidepressiva mediciner som inte passade Fredrik. Större nytta gjorde b-vitamintillskott efter att ett test visat på allvarlig brist.

Han insåg snart att han behövde professionell hjälp för att komma vidare, men en snäll KBT-terapeut var inte helt rätt. Nyckeln till förändring kom från en hård psykolog.

– Jag fattade inte varför jag inte blev bättre. ”Vad har du gjort då?”, frågade Björn Rudman, terapeut på stressrehabföretaget Caladrius. Jo, jag har sålt av min köttdjurbesättning, slutat med motocross som jag och pojken höll på med. Och så körde jag riktigt hårt på gymet. Hade varit på två solsemestrar också.

Terapeuten vände upp och ned på återhämtningsstrategin.

– Han sa att jag var dum i huvudet som tagit bort korna och motocrossen, det som faktiskt var kul och gav mig energi, för att få mer tid att jobba sönder mig. Semesterresorna gav ju ingen varaktig förändring. Och träningen… det var ett missbrukarbeteende. Att köra slut på sig själv gav en kick, ett adrenalinpåslag, det fick mig att må bra – ett dygn. Då fattade jag att jag skapat mer stress för att jag tagit bort det som gav mig energi.

Så här ett år efter kraschen har mycket förändrats i grunden.

– Jag gör sådant som är roligt och laddar mina batterier varje dag. Jobbmässigt har jag egentligen inte mindre jobb än då, nu driver jag mitt eget företag, i stället för att vara anställd. Men jag väljer mer vad jag vill göra och vilka jag vill jobba med.

Fredrik Tidström valde tidigt att vara öppen med att han gått in i väggen. Hemlighetsmakerier gillar han inte. Han har skrivit om det på Facebook och intervjuats i podden Bergman & von Rosen. Väldigt många har känt igen sig och hört av sig.

– Bland annat ett femtiotal lantbrukare som berättat att de har upplevt samma helvete, eller värre. Jag vill säga till dem som mår dåligt; lyssna på signalerna. Många lantbrukare tycker det är svårt, omöjligt, att dra ned på jobbandet. Men om de går in i väggen, vem ska ta hand om djur och gård då? Bromsa i tid.

Fredrik Tidströms råd för att hantera utbrändhet:

– Teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Då är det lättare att få hjälp, t ex ingår ofta ett antal KBT-timmar.

– Kolla upp dina blodvärden. B-vitaminbrist är vanligt hos utmattade personer.

– Ett vanligt misstag är att rensa bort allt som är roligt för att ha mer tid att jobba och sova. Men det är omöjligt att vila sig i form. Gör mer av det som ger energi i stället.

– Ha tålamod och var inte för hård mot dig själv. Det kan ta tid att komma igen.

LÄS MER: Öbor söker bonde – men inte gröna-vågare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen