Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Bli den perfekta volontärvärden

Att ta emot volontärer på gården ger bra hjälp i arbetet, ger nya vänner och bidrar dessutom till ökad kunskap om ekolantbrukande. 

Här är tipsen för hur man tar emot volontärarbetare på bästa sätt. 

 Guillermo Acosta från Argentina (förgrunden) reser runt i Europa som Wwoofare, här på en ekogård utanför Stockholm.
Guillermo Acosta från Argentina (förgrunden) reser runt i Europa som Wwoofare, här på en ekogård utanför Stockholm. FOTO: Guillermo Acosta

Wwoofing, att arbeta som volontär på till exempel en odling, fårfarm eller biodling med ekologisk inriktning genom det internationella nätverket Wwoof, är en växande trend i en alltmer miljömedveten värld.

200 lantbruk

Den ideella föreningen Wwoof Sweden grundades 2004 och har i dag 200 lantbruk som värdar. De tar emot runt 1 000 registrerade volontärer som i genomsnitt stannar ett par veckor, ibland betydligt längre. Två till 20 volontärer på gården är vanligast. 

Kan låta svårt

Att ta emot främmande människor på gården som ska sättas in i arbetet på kort tid och dessutom behandlas som familjemedlemmar låter svårt tycker en del av dem som funderar på att ansöka om att bli värdar.

 Jandi Hallin
Jandi Hallin FOTO: Jandi Hallin (selfie)

Grundaren tipsar

Jandi Hallin, som är grundare av Wwoof Sweden och själv varit både volontär och värd många gånger genom åren tipsar om att göra en riktigt bra beskrivning av verksamheten.

Tänk på att många volontärer inte alls vet hur det går till på svenska gårdar. 

Fakta: Så lyckas du som värd

· Presentera er gård utförligt och berätta om de dagliga sysslorna och projekten, månad för månad. Var ärlig och tydlig. Folk från andra världsdelar vet kanske inte att det bara är en lammningssäsong här, eller att odlingssäsongen är så kort. 

· Boka in ett Skype-möte eller ett telefonsamtal med volontären i god tid innan ankomst. Och måna om ett varmt mottagande. Möt upp vid tåg eller busstationen, visa runt ordentligt och gå igenom rutiner och berätta vem som kan svara på frågor. 

· Gemensamma måltider är viktiga. Att samlas kring matbordet och prata om dagen är en nyckel till att samarbetet funkar och att volontären känner sig som hemma. Känslan av att vara som en i familjen och ökad kunskap om ekolantbruk är målet med Wwoof. 

· En vanlig fråga från nya svenska värdar är: ”Vad gör vi om det blir problem eller konflikter?” Vi i styrelsen finns tillgängliga om det skulle vara något. Men i praktiken blir det väldigt sällan några stora problem.

Vägledning för Wwoof-värdar

För att bli värd krävs en utförlig ansökan där man går igenom vissa kriterier. Därefter intervjuar Jandi Hallin lantbrukarna. 

Ett gott försäkringsskydd är viktigt för bägge parter. Värdgården uppmanas att teckna någon typ av medhjälparförsäkring. 

Fasta rutiner kan underlätta. Middag och avstämning vid en viss tid, mottagande av nya volontärer en viss veckodag etc. 

Efter vistelsen får volontären svara på ett par frågor för att informera andra som söker volontärplats. 

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen