Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Bra med jobb för den som vill bli klövvårdare

Det kommer att bli brist på klövvårdare, då många snart går i pension. Rebecca Torstensson är därför en av dem som räknar med att få jobb.

I vår är hon färdig med sin utbildning som klövvårdare och hon har redan startat en egen firma.

 Rebecca Torstensson i en verksstol under sin praktik. “En klövvårdare arbetar med vinkelslip och klinga. Om man inte skär bort hornet och skålar ur klöven ordentligt får det följder som klövsulesår och eksem”, säger hon.
Rebecca Torstensson i en verksstol under sin praktik. “En klövvårdare arbetar med vinkelslip och klinga. Om man inte skär bort hornet och skålar ur klöven ordentligt får det följder som klövsulesår och eksem”, säger hon. FOTO: Erik Parai Arnesson

Det finns ett stort behov av klövvårdare, särskilt i norra Sverige är bristen påtaglig. Och behovet lär bli större då många klövvårdare väntas gå i pension de närmaste åren.

Mycket praktik

På Bys, Biologiska yrkeshögskolan i Skara, finns landets första och enda längre klövvårdareutbildning där eleverna under två terminer får varva teori med praktik. Under 20 veckor har man teorikurser och resten av tiden praktiserar eleverna hos verksamma klövvårdare. 

– Det är en jättebra utbildning. En vecka i månaden har jag haft teori på skolan i Skara och så har jag haft hemmastudier. Det är väldigt skönt med mycket praktik, det är då man lär sig, säger Rebecca Torstensson, 25, från Skarmansmåla i Kronoberg.

Har startat eget

Hon fick upp ögonen för klövvård då hon fick jobb på en mjölkgård efter att ha gått ut naturbruksgymnasiet. Via sin arbetsgivare fick hon gå klövkurser och uppmanades att söka utbildningen till klövvårdare. 

I vår blir hon klar med sina studier, men redan i februari startade hon en firma som ska bli hennes framtida försörjning.

– Jag kommer att jobba upp den under 5-10 år samtidigt som jag jobbar på mjölkgård, berättar hon.

Tungt men viktigt jobb

En klövvårdare hinner normalt att verka 60-70 kor på en dag.

– Men man kan hinna 120, allt beror på vilken status besättningen har på sina klövar, säger Rebecca Torstensson.

Jobbet som klövvårdare kan bitvis vara tungt, det frestar på både nacke och axlar. Men Rebecca Torstensson tycker att det är ett av lantbrukets viktigaste jobb, både av omsorg för djuren och för lönsamheten, särskilt för stora besättningar i lösdrift.

– Jag försöker få bönder att inse att allt börjar i klövarna. Om korna har ont i dem slutar de äta. Och slutar de äta blir det produktionsbortfall.

Fakta/Utbildningen

Förutom klövvård ingår ämnen som kons anatomi och fysiologi, djurstallar och utfordring, ergonomi, kommunikation, entreprenörskap och ekonomi. Eleverna får även lära sig att verka grisar och hur man driver ett eget klövvårdsföretag.

Nästa kursstart: 24/8. Sista ansökningsdag: 15/5.

Antagningskrav: Se Bys webbplats:


www.vgregion.se/f/naturbruk/bys/

Utbildningen berättigar till studiemedel via CSN.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen