Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Dags att söka vårens gröna kurser

Är marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion något för dig, eller kanske lantbruksekonomi och driftsplanering? Det är hög tid att söka vårens eftergymnasiala utbildningar.

 Nu närmar sig sista ansökningsdagen till vårens högskoleutbildningar. Här är studenter i gröngräset på SLU i Uppsala.
Nu närmar sig sista ansökningsdagen till vårens högskoleutbildningar. Här är studenter i gröngräset på SLU i Uppsala. FOTO: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Det finns en uppsjö av kurser att söka, allt från riktade specialutbildningar till mer allmänna kurser i till exempel ekonomi, ledarskap och företagsbyggande.

På SLU startar de längre utbildningarna, som till exempel Agronom, lantmästare, skogsmästare, på hösten. Det finns dock både fristående kurser och möjlighet att komplettera sin behörighet redan i vår.

En av vårens gröna kurser är ”Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion”. Den riktar sig till alla som av olika anledningar är intresserade av får och lammproduktion i Sverige.

– Fristående kurser kan fungera som en aptitretare och inspirera till att söka längre utbildningar till hösten. Det är ett bra sätt att testa hur det är att studera på högskolan, säger Per Edenhamn, studievägledare på SLU.

FAKTA: Bastermin

– Basterminen går på våren och ger möjlighet att komplettera kunskaper inom biologi, kemi, matematik och fysik, både i fält och teoretiskt.

Förutom grundläggande högskolebehörighet krävs särskild behörighet i följande ämnen:

1. Naturkunskap B, Matematik C (eller motsvarande).

2. Alternativt: Naturkunskap 2 och Matematik 3b eller Matematik 3c (eller motsvarande).

 Per Edenhamn, studievägledare på SLU.
Per Edenhamn, studievägledare på SLU. FOTO: SLU

Skälen till funderingar på vidareutbildning är lika varierande som utbudet. Arbeten förändras med ny teknik och ny kunskap som kräver annan kompetens. Man kanske vill gå vidare i karriären, eller har tröttnat och vill lära sig ett helt nytt yrke. Men ibland kan det vara ett stort steg från tanke till handling.

– Det första man behöver göra för att anmäla sig är att gå in på antagning.se och skapa sig ett konto. Efter att ha verifierat kontot kan du se vilka meriter som finns för dig. Ofta finns ditt svenska betyg och eventuella tidigare universitetsstudier redan inlagda. Sedan följer du bara instruktionerna noga, väljer vilka kurser du vill söka och skickar in ansökan.

FAKTA: Studentvägledarens tips

– Om du inte har sökt högskoleutbildning förut, se till att vara ute i lite god tid.

– När det gäller äldre eller utländska betyg, är det inte säkert att de kopplas ihop med din profil automatiskt.

– Du kan ladda upp verifierade betyg till din profil. Om du fotograferar med mobilen, se till att det är bra kvalitet på bilden.

– Om du har erfarenheter, till exempel från arbete, som du anser motsvarar den förkunskap som krävs, så måste du själv argumentera för det. Du behöver visa att dina kunskaper motsvarar det som krävs för en viss utbildning.

– Bedömningen görs alltid i förhållande till den utbildning du söker, eller vill söka.

För den som siktat in sig på en utbildning, men saknar rätt behörighet i naturämnena, finns skräddarsydda kompletteringskurser att söka.

Naturvetenskaplig bastermin, eller motsvarande basår finns på många högskolor och universitet. Genom att gå basterminen nu i vår så kan du bli behörig redan till hösten. På SLU ger basterminen dessutom platsgaranti på ett antal gröna utbildningar.

Platsgarantin gäller Agronomprogrammet – livsmedel, Agronomprogrammet – mark/växt och Biologi och miljövetenskap – kandidatprogram.

Basterminen ger även behörighet till Agronomprogrammet – husdjur, samt till kandidatprogrammen Etologi och djurskydd och Sport- och sällskapsdjur.

Senast 15 oktober ska ansökan till vårens högskolekurser vara inne.

FAKTA: Viktiga datum för studier våren 2019

17 september- Webbanmälan öppnar

15 oktober – Sista anmälningsdag

Oktober-november – Kontrolluppgifter

3 december – Sista kompletteringsdag

11 december Antagningsbesked med svarskrav

17 december – Sista svarsdag

20 december – Andra antagningsbeskedet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen