Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 9 februari 2018

Åkeriet lockar till sig personal med ny teknik

I åkeribranschen finns stora behov av kvalificerad arbetskraft – något som kan vara svårt att hitta. På åkeriet i Molkom tänkte man till för att komma till rätta med bristen. Företaget satsade på den nyaste tekniken för att locka personal, och förbättrade arbetsmiljön på köpet.

 Mattias Johansson lastar timmer på bilen med hjälp av VR och kameror.
Mattias Johansson lastar timmer på bilen med hjälp av VR och kameror. FOTO: Marie Nälsén

Under en tid har Åkeri AB Kjell och Aste Larsson i Molkom haft svårt att rekrytera personal till sina bilar, och det blev allt svårare. I våras bestämde de sig för att testa ett nytt grepp.

– Vi bestämde oss för att gå all in på ny teknik, berättar Mattias Johansson, ansvarig för företagets timmerbilar.

Den femte maj förra året rullade den nya bilen ut för första gången. I stället för hytt på timmersläpet är den utrustad med fyra kameror som samverkar och ger en överblickbar bild.

Snabbare och säkrare

Chauffören behöver aldrig lämna hytten när bilen ska lasta, utan sätter sig i passagerarsätet och tar på VR-glasögon och styr kranen från bilen. Kamerorna körs upp och den vikbara Z-kranen är redo att börja jobba. Det går både snabbare och är säkrare än att lasta på traditionellt sätt.

Inte ens för att lastsäkra behöver chauffören lämna förarhytten. Två byglar som styrs med fjärrkontroll fälls ned och viks över lasten. Allt eftersom lasten sjunker ihop efterdras den automatiskt.

Till en början körde Mattias Johansson enkelskift på bilen för att se att alla delar fungerade men, sedan augusti kör han och kollegan Sofie Tjus skift.

Svårt att locka unga

VR-tekniken fungerar väldigt bra och arbetsmiljön har förändrats till det bättre.

– Vi har fått en otroligt fin arbetsmiljö, säger Mattias Johansson som berättar att bakgrunden till satsningen var att det blev allt svårare att hitta personal. De fick jobba hårt för att locka ungdomar in i yrket.

Om satsningen lyckats med att öka intresset på längre sikt, återstår att se men Mattias Johansson är nöjd hittills.

– Sen får vi se hur det går när vi har hållit på med det ett tag.

LÄS MER: VR-glasögon gör det möjligt att lasta virke från hytten

FAKTA: Åkeri AB Kjell och Aste Larsson

Antal anställda: 13.

Bilar: Tre timmerbilar, 7 lastväxlare.

Fakta om lastning med VR: Ett antal kameror sitter där styrhytten skulle ha suttit och gör att maskinisten genom VR-glasögonen får ungefär samma överblick den hade haft om den suttit i hytten.

Systemet som åkeriet använder säkrar lasten automatiskt så att hela lastningen kan skötas med glasögonen och utan att gå ut till kranen.

Arbetet blir säkrare och går snabbare med VR i förhållande till traditionell lastning.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen