Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Det bör du undvika i meritförteckningen

Det finns många tips om vad man bör skriva i sitt cv. Här är i stället en lista med sådant som man absolut inte bör ha med.

FOTO: Mostphotos

En amerikansk rekryteringssida tog sig för att göra en lista för att hjälpa arbetssökande på traven.

– Språkbruk och innehåll i cv, kan definitivt sänka en arbetssökandes chans att få drömjobbet. Du har begränsad tid att fånga rekryterarens intresse, använd den tiden väl, kommenterar Jamie Hichens, rekryterare och talangscout kopplad till sidan.

I samråd med ett flertal HR-chefer och rekryterare sammanställdes ett antal ord och områden att undvika.

15 saker du inte ska ha med i ditt cv:

1. Arbetslös – Listan över tidigare anställningar visar hur du varit anställd de senaste åren och om du varit arbetslös behöver det inte understrykas.

2. Hårt arbetande/ arbetar hårt – Det förväntas att man lägger ned kraft och energi när man är på jobbet.

3. Felstavningar – Som ”ambisiös” till exempel. Gå igenom alla ansökningshandlingar och se till att det inte finns några stavfel.

4. Microsoft Office – Kunskap i Officepaketet är en förutsättning om arbetet innebär någon som helst kontakt med en dator.

5. Varför du söker jobbet – Om du skickar med ett personligt brev, behöver du inte ta upp plats i meritförteckningen och förklara varför du söker jobbet.

6. Modeord – Välj bort flitigt använda modeord, som till exempel ”entusiastisk”, ”resultatorienterad”, ”motiverad”, ”kreativ”, eller för den delen ”rockstjärna”, om du inte faktiskt är en rockstjärna och söker jobb som musiker eller sångare.

7. Referenser lämnas på begäran – Det är underförstått och därför onödigt att skriva ut.

8. ”Fuskar i…” – Om du inte har reella kunskaper och erfarenheter av till exempel ett program, eller en maskin, skriv inte att du har ”fuskat lite”.

9. Punktlig – Att du passar tider ses i de allra flesta fall som en förutsättning, och ingenting som behöver finnas med i cv.

10. Expert – Skriv aldrig att du är expert på något om du inte verkligen är det. Om du skriver det, måste du också kunna kliva upp till bevis.

11. Kan inte/ tänker inte – använd inte onödiga negativa ord, ta med det du kan och gärna gör istället för det du inte kan.

12. Onödig personlig information – Strunta i fritidsintressen (om det inte är av vikt för jobbet) och ovidkommande personlig information i meritförteckningen. Det hör hemma i personliga brev.

13. Ljug inte om vad du kan – Färdigheter är det område där flest ljuger eller brer på. Skriv sanningsenligt istället, om lögnen uppdagas är chansen till jobbet obefintlig.

14. Erfaren – Istället för att skriva att du är erfaren, visa det genom att skriva vad du gjort och vad du åstadkommit.

15. Föräldraledighet – Experterna råder till att utelämna detta helt. ”Det kan öppna för diskriminering” säger rekryteringschefen Nicole Cox till Glassdoor. I Sverige är situationen annorlunda, men det innebär inte att diskriminering inte förekommer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen