Digitala läromedel om skogen ska locka unga till SLU
Nästa år kan svenska gymnasieskolor ta del av digitala läromedel om skogen. Det är SLU som står bakom ett nytt utbildningspaket som ska väcka ett skogligt intresse hos unga och - förhoppningsvis - få dem att söka till skolans utbildningar.
SLUs nya satsning är ett digitalt, forskningsbaserat läromedel och lanseras på Sveriges gymnasieskolor nästa höst. Det är Ljungbergsfonden, en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt, som är med och finansierar projektet.
Fler ska söka skogsutbildning
Utgångspunkten för satsningen är skogssektorns behov av kvalitativt utbildad personal. Projektet ska göra skog intressant och personligt relevant för unga i deras tankar om framtid och utbildning. Det övergripande målet är att fler söker till SLU:s skogsutbildningar.
– Vår analys visar att det absolut viktigaste för unga är säkra jobb och många valmöjligheter. Därför blir jobb vår ingång till att prata skog. Det är en glädjande insikt, eftersom det finns gott om både jobb och valmöjligheter för skogsutbildade, säger Anders Alanärä, forskare på SLU och initiativtagare till projektet.
Ett läromedel för grundskolan och gymnasiet
Läromedlet riktar sig främst till naturbruksgymnasiet och högskoleförberedande gymnasieprogram, men kan användas av alla gymnasieelever. Det kan även användas i undervisningen på högstadiet efter viss anpassning.
Enligt SLU matchar utbildningen gymnasiets läroplan, liksom det centrala innehållet i ett tiotal ämnen, till exempel naturkunskap, biologi och geografi.
Läromedlet består av ett antal lektionspaket med olika övningar, laborationer och filmer. SLUs forskare ska borga för den vetenskapliga kvaliteten och ambitionen är att läromedlet även ska ligga i digital och pedagogisk framkant.
50 lärare testgrupp
Läromedlet lanseras höstterminen 2021. Men redan nu under november har cirka 50 lärare runt om i Sverige testat den första versionen som innehåller lektioner om klimat och hållbar utveckling, kolbindning och kolets kretslopp, biobaserade råvaror, cirkulär bioekonomi och den svenska skogsdebatten. Fler lektioner kommer att läggas till framöver.
Innehållet är tvärvetenskapligt och det tänkta upplägget lämpar sig för ämnesövergripande undervisning. Lärare kan även anpassa materialet efter sina egna undervisningsmetoder och elevernas olika behov.
Fakta/Ljungbergsfonden
Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond, i dagligt tal kallad Ljungbergsfonden, är en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap.
Styrelsen har fyra sammanträden per år där stipendieansökningar tas upp för behandling. Stor vikt läggs vid att de olika projekten ger samhällsnytta och sker i samspel mellan skolor och näringsliv.
Regioner där Stora Enso har verksamhet samt projekt med en skogsindustriell koppling prioriteras.
Till stiftelsens huvudregioner hör Falun/Borlänge, Gävle/Älvkarleby och Karlstad. Övriga regioner är koncentrerade till Stora Ensos orter och skogsindustriella utbildningsenheter.
Källa: Ljungbergsfonden
LÄS MER: Unik utbildning för framtida sågverksoperatörerLÄS MER: Storsatsning på forskning och utbildning
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.