Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Digitala läromedel om skogen ska locka unga till SLU

Nästa år kan svenska gymnasieskolor ta del av digitala läromedel om skogen. Det är SLU som står bakom ett nytt utbildningspaket som ska väcka ett skogligt intresse hos unga och - förhoppningsvis - få dem att söka till skolans utbildningar.

 Anders Alanärä, forskare vid SLU i Umeå.
Anders Alanärä, forskare vid SLU i Umeå. FOTO: Privat

SLUs nya satsning är ett digitalt, forskningsbaserat läromedel och lanseras på Sveriges gymnasieskolor nästa höst. Det är Ljungbergsfonden, en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt, som är med och finansierar projektet.

Fler ska söka skogsutbildning

Utgångspunkten för satsningen är skogssektorns behov av kvalitativt utbildad personal. Projektet ska göra skog intressant och person­ligt relevant för unga i deras tan­kar om framtid och utbildning. Det övergripande målet är att fler söker till SLU:s skogsutbildningar.

– Vår analys visar att det absolut viktigaste för unga är säkra jobb och många valmöj­ligheter. Därför blir jobb vår ingång till att prata skog. Det är en glädjande insikt, eftersom det finns gott om både jobb och valmöjligheter för skogsutbildade, säger Anders Alanärä, forskare på SLU och initiativtagare till projektet.

Ett läromedel för grundskolan och gymnasiet

Läromedlet riktar sig främst till naturbruksgymnasiet och högskole­för­bere­dande gymnasieprogram, men kan användas av alla gymnasieelever. Det kan även användas i undervisningen på högstadiet efter viss anpassning.

Enligt SLU matchar utbildningen gymnasiets läroplan, liksom det centrala innehållet i ett tiotal ämnen, till exempel naturkunskap, biologi och geografi. 

Läromedlet består av ett antal lektions­paket med olika övningar, laborationer och filmer. SLUs fors­kare ska bor­ga för den vetenskapliga kvaliteten och ambitionen är att läromedlet även ska ligga i digital och pedagogisk framkant.

50 lärare testgrupp

Läromedlet lanseras höstterminen 2021. Men redan nu under november har cirka 50 lärare runt om i Sverige testat den första versionen som innehåller lektioner om klimat och hållbar utveckling, kol­bind­ning och kolets kretslopp, biobaserade råvaror, cirkulär bioekonomi och den svenska skogs­debatten. Fler lektioner kommer att läggas till framöver. 

Innehållet är tvär­ve­ten­­­skap­ligt och det tänkta upplägget lämpar sig för ämnes­över­­gri­pande under­vis­ning. Lärare kan även anpassa materialet efter sina egna under­vis­nings­metoder och elevernas olika behov. 

Fakta/Ljungbergsfonden

Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond, i dagligt tal kallad Ljungbergsfonden, är en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap.

Styrelsen har fyra sammanträden per år där stipendieansökningar tas upp för behandling. Stor vikt läggs vid att de olika projekten ger samhällsnytta och sker i samspel mellan skolor och näringsliv.

Regioner där Stora Enso har verksamhet samt projekt med en skogsindustriell koppling prioriteras.

Till stiftelsens huvudregioner hör Falun/Borlänge, Gävle/Älvkarleby och Karlstad. Övriga regioner är koncentrerade till Stora Ensos orter och skogsindustriella utbildningsenheter. 

Källa: Ljungbergsfonden

LÄS MER: Unik utbildning för framtida sågverksoperatörerLÄS MER: Storsatsning på forskning och utbildning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen