Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Doktorand ska lära maskiner om mastit

Nu är det klart vilka projekt som de nya industridoktoranderna ska arbeta med. Men man vill inte släppa de förslag som inte går in i programmet.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att även de ska kunna hitta andra vägar till genomförande, säger SLU:s vice rektor, Erik Fahlbeck.

 Delaval är ett av företagen som deltar med sitt forskningsprojekt. Doktoranden ska skapa algoritmer för att upptäcka indikationer på mastit i sensordata från mjölkningsrobotar. Den ska också kunna matcha symptomen med förslag på behandling. Foto: Lisa Rogert
Delaval är ett av företagen som deltar med sitt forskningsprojekt. Doktoranden ska skapa algoritmer för att upptäcka indikationer på mastit i sensordata från mjölkningsrobotar. Den ska också kunna matcha symptomen med förslag på behandling. Foto: Lisa Rogert FOTO: Lisa Rogert

Som Land Lantbruk tidigare skrivit om gick SLU hösten 2017 ut och efterfrågade projekt- och doktorandförslag till det nya programmet för industridoktorander inom livsmedelsområdet.

Intresset från livsmedelsbranschen har varit mycket stort. Sammanlagt har man fått in 30 forskningsförslag från olika delar av Sverige. Förslagen handlade om allt från odling och råvaruproduktion, till lagring, produkter och konsumentaspekter. Men då programmet har tio doktorandplatser har man nu valt ut tio av projekten.

Forskning kring mjölkkvalitet

Lantmännen kom med två av de vinnande idéerna och doktoranderna kommer att forska kring foderegenskaper och mjölkkvalitet.

Ett annat av företagen vars idé har valts ut är Delaval. Deras doktorand kommer att forska om hanteringen av kor med mastit i robotbesättningar.

”Målet att utveckla smart hjälpsystem”

– Vi ser fram emot att starta doktorandprojektet. Mastit påverkar 30 procent av mjölkkorna och är den vanligaste anledningen till användning av antibiotika i mjölkbesättningar. Målet med vårt forskningsprojekt är att utveckla ett smart hjälpsystem som kan identifiera och hantera mastit med sensorteknologi, säger Ilka Klaas, utvecklingschef för området mejeri- och mjölkproduktion på Delaval.

 Ilka Klaas, utvecklingschef för mjölk på Delaval. Foto: Delaval
Ilka Klaas, utvecklingschef för mjölk på Delaval. Foto: Delaval FOTO: Delaval

Man kommer att utveckla algoritmer för att robotsystemen ska kunna känna igen vilken typ av mastit och avgöra hur allvarligt sjuk kon är. Sedan ska man kunna få besättnings- och individspecifika råd om hur mastiten bäst ska behandlas.

– Vi förväntar oss att lantbrukare som använder sig av systemet, ska kunna förbättra både kohälsan och ekonomin i sina besättningar, säger Ilka Klaas.

Forskningen delfinansieras med medel från statsbudgeten, som en del i livsmedelsstrategin. Övriga kostnader för projekt och doktorander delas mellan SLU och de företag vars projekt har valts ut till programmet.

”Glada och stolta”

Bland de utvalda fanns även bland annat Viking Genetics, Kronfågel och Norrmejerier.

– Vi är glada och stolta över det mycket stora intresse som livsmedelsbranschen visat för samverkan med SLU, och för att genom forskning och doktorander försöka att lösa centrala utmaningar, säger Erik Fahlbeck i ett uttalande.

FAKTA: De utvalda projekten

BioGaia

Produktion av potenta probiotiska bakterier.

De LavalHantering av kor med mastit i automatiska mjölkningssystem

Fazer

Hälsoeffekter av fermenterad spannmål för personspecifika hälsoråd.

Kronfågel

Minska antalet campylobacter och andra sjukdomsframkallande bakterier på den konsumentfärdiga kycklingen

Lantmännen

Projekt 1: Framtidens foder och framtidens fordervärderare för en konkurrenskraftig mejeriindustri och växtförädling.

Projekt 2: Mjölkvalitet för bageri.

Nordic Beet Research

Förlängd lagringstid och minskade lagringsförluster i rotfrukter och knölar.

Norrmejerier

Laktobacillernas ursprung och förekomst i ostens värdekedja.

VikingGenetics

DNA-Tinder ko – ett program för selektion och matchning.

Äppelriket

Svenska äpplen året om genom ny lagringsteknik.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen