Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Eftertraktade studenter får drömjobb direkt

Snart är det examenstider - nybakade studenter firas och fortsätter ut på arbetsmarknaden. Många som går ut från gröna utbildningar har redan jobb som väntar.

 Josefina Andersson tar examen från agrotekniska programmet på BYS den sista maj. Hon går direkt vidare till ett jobb som stallansvarig för 120 mjölkkor plus rekrytering.
Josefina Andersson tar examen från agrotekniska programmet på BYS den sista maj. Hon går direkt vidare till ett jobb som stallansvarig för 120 mjölkkor plus rekrytering. FOTO: PRIVAT

De som tar examen från bland annat de lantbruksinriktade utbildningarna, är hett eftertraktade. Det är stor brist på både nyutbildad och erfaren arbetskraft enligt statistik från SCB.

Avgångsklassen på Biologiska yrkeshögskolans agrotekniska program (BYS) går ut sista maj, och här har många kunnat välja jobb. Några har redan landat sina drömjobb och börjar direkt efter examen.

Vill fortsätta lära

En av dem är Josefina Andersson som vill jobba vidare och få mer praktisk erfarenhet.

– Jag kände att jag inte var klar än, jag vill lära mig mer om nötdjur och mjölkproduktion.

Fakta: Stor brist på grön kompetens

Enligt SCB:s rapport över bristkompetens upplever arbetsgivarna att det är stor brist på arbetskraft med rätt utbildning, särskilt med yrkeserfarenhet. Så stor andel arbetsgivare anger att de är svårt att få tag på personal med respektive kompetens:

Naturbruksutbildning

Nyutexaminerade 76 %

Yrkeserfarna 96 %

Veterinärutbildning

Nyutexaminerade 75 %

Yrkeserfarna 83 %

Lantmästarutbildning

Nyutexaminerade 50 %

Yrkeserfarna 72 %

Skogsingenjörs-, skogsmästar- och skogsteknisk utbildning

Nyutexaminerade 46 %

Yrkeserfarna 61 %

Jägmästar- och skogsvetarutbildning

Nyutexaminerade 29 %

Yrkeserfarna 53 %

Jobb efter examen

Josefina Andersson börjar sitt nya jobb direkt efter examen, som ladugårdsförman på en mjölkgård med 120 kor och rekrytering.

– De ringde mig och frågade om jag ville börja jobba hos dem. Gården ligger ganska nära mina föräldrar, så de vet vem jag är.

Praktiken viktig

Yrkeshögskoleutbildningar är uppbyggda med teori varvat med LIA, lärande i arbete. Det är vanligt att studenterna får jobb hos företagare de mött under utbildningen.

– Innan jag började jobba med YH-utbildning, förstod jag inte hur viktig LIA-perioderna är. Många gör sitt första arbetspass efter examen, i en verksamhet där de tidigare varit på LIA, säger Barbro Mattsson, utbildningsledare på BYS.

 Barbro Mattsson, BYS.
Barbro Mattsson, BYS. FOTO: BYS

Karriärmål kan skifta

Inom agroteknikerprogrammet finns stora möjligheter att anpassa delar av utbildningen för att fokusera på ett valt område.

– Men det är inte alls säkert att de har samma karriärmål i slutet av utbildningen som de hade när de började. Jag hade en studerande som var helt säker på att han ville bli handledare inom naturbruksutbildningen. Han insåg en bit in i utbildningen att det var växtodling han ville jobba med.

Olika karriärer

Det är stor variation på studenternas inriktning och vad de gör efter examen.

– De som gick ut förra året gör allt från att ha tagit över familjegården till yrkeslärare och försöksledare.

Det är Barbro Mattssons första klass som går ut nu.

– De här studenterna är lite speciella, det är min första kull höll jag på att säga.

Eftertraktade

Att de är efterfrågade på arbetsmarknaden är det inget tvivel om.

– En av studenterna fick ett meddelande på mobilen mitt under presentationen av examensarbetet. Han kom och ursäktade sig efteråt och berättade att det var ett meddelande om att han fått jobb.

Läs mer: Därför är det smart att plugga klartDebatt. Brist på specialistkompetens äventyrar framtiden för svenskt lantbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen