Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Familjen som är kollegor

Föräldrarna får ta en tupplur mitt på dagen om de vill. Men ingen i familjen får smita undan sin del av ”skitjobbet”. 

Det är ett par av nycklarna till framgångarna för Sanda Skattmansö Gård som drivs av två generationer Johansson. 

 Familj och kollegor: Hanna, Kristian, Kristina och Per Johansson på Sanda Skattmansö Gård AB.
Familj och kollegor: Hanna, Kristian, Kristina och Per Johansson på Sanda Skattmansö Gård AB. FOTO: Linda Vikström

Hur får man ett familjeföretag att utvecklas och medarbetarna, familjemedlemmarna, att trivas? Mycket skiljer sig man förstås från hur det är på ett genomsnittligt företag.

På Sanda Skattmansö Gård AB sker veckoplaneringen, internt kallad ”önskelistan”, vid köksbordet på söndagskvällarna med föräldrarna Per och Kristina och sonen Kristian, alla delägare, på plats. Och hur är det med rollfördelningen? 

– Våra roller, säger Kristina Johansson och nickar mot sin man Per Johansson, är att vara gamla och tröga så nya förslag inte rinner igenom alltför lätt. 

– Och jag är väl vd, alltså verkställande dräng, säger Hanna Johansson, dotter och anställd i företaget. 

 Förmiddagsfika efter några timmars jobb i kostallet eller på åkrarna.
Förmiddagsfika efter några timmars jobb i kostallet eller på åkrarna. FOTO: Linda Vikström

Fokus på nöt och spannmål

Det skrattas mycket vid förmiddagsfikat i det före detta hönshuset, omgjort till kök i enda änden av kostallet. Nu när Per och Kristina driver företaget tillsammans med två av sina vuxna barn, Hanna och Kristian, som bägge har gedigna lantbruksutbildningar i ryggen (och en extern deltidsanställd), är det fokus på nötkreatur och spannmålsodling.

I företaget finns 350 djur varav 150 dikor i tre kogrupper. Odlingen av vall, havre, korn, vete och lite ärter och gräsfrö är på 600 hektar. Verksamheten har växt rejält under de senaste åren. 2008 köpte familjen upp en gård som i ett slag dubblade verksamheten och sedan dess har ytterligare mark och djur tillkommit. 

Alla är delaktiga i utvecklingsarbetet

Just tillväxten, att företaget utvecklas fortlöpande, är en av förklaringarna till att samtliga anställda trivs, tror de. Det gör jobbet omväxlande och verksamheten tillräckligt stor för att var och en ska ha egna ansvarsområden. Och alla är delaktiga i utvecklingsarbetet, vilket är stimulerande och utmanande. 

– Ofta kommer Hanna och Kristian med förslag och så har vi rundabordskonferens. Det var de som föreslog att vi skulle börja med avelsbesättning av rasen Simmental för fem år sedan. Kristina och jag har ofta fungerat som mentorer eller coacher. Fast det kan vara omvända roller ibland också, jag kan ha en idé om en drömtraktor men frågar efter de andras vinklingar och syn, säger Per Johansson. 

”Vi har kul på jobbet”

När familjeföretagarna lyfter fram vad deras företagsstrategi bygger på skiljer det inte mycket åt från vad ”vanliga” företag vill uppnå; det ska vara högt i tak, man ska lyssna på och stötta varandra, alla ska ta del av både roliga uppgifter, ”skitjobben” och beslutsprocesser. Och så måste det vara roligt att jobba.

– För vi har kul på jobbet. Och vi har tyckt det varit roligt från det att vi började vara med som barn, då var det som en friluftsdag när vi följde med ut, säger Kristian Johansson.

 Kristian, Hanna, Kristina och Per Johansson.
Kristian, Hanna, Kristina och Per Johansson. FOTO: Linda Vikström

– Allt kan inte vara millimeterrättvist, det är viktigt att tänka pragmatiskt, betonar Hanna. 

– Mamma och pappa tar de flesta nattpassen med djuren. Därför får de ta en vilopaus mitt på dagen ibland, det är viktigt för att orka. För vi jobbar hårt och ingen är bekväm av sig, säger hon, som efter en titt på sin stegräknare konstaterar att hon snittar på 17 000 steg om dagen.

– Vi är tävlingsmänniskor allihopa, tror jag, och säger någon att ”det där klarar du aldrig” så triggas vi, säger Kristina Johansson. 

Grodden-stipendiater

Kanske finns det förutfattade meningar om att jobba tillsammans med sin familj, men de fyra på Sanda gård hör mest positiv respons. Som i motiveringen när familjeföretaget utsågs till Grodden-stipendiat av Lantmännen 2017; ”Vi vill särskilt uppmärksamma familjens sätt att varsamt introducera och involvera kommande generationen i gårdens verksamheter och affärer. Med tanke på det stora antalet generationsskiften i närmsta framtiden ska familjen Johansson ses som ett lyckat exempel.”

– Visst kan man få höra ”jag skulle inte kunna jobba med mina föräldrar”, från kompisar men jag tycker att varför inte testa. Bara man tänker på att det ska vara ett givande och tagande, säger Kristian Johansson. 

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen