Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 2 mars 2018

Snåriga gymnasieregler skapar dyrare skolgång

Stora förändringar aviseras för gymnasieskolan. Yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet, men flera regler försvårar för ungdomar som vill gå naturbruksgymnasium.

 Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen har nyligen gått ut med flera förändringar som ska leda till att fler unga slutför gymnasiet, och att elever på yrkesprogrammen ska få högskolekompetens.

– Det har visat sig att tillvalen som leder till högskolekompetens ofta är på obekväma tider. Till exempel beroendet av lokaltrafiken kan leda till att elever inte har möjlighet att gå dem, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

”Enorm efterfrågan”

Nu ska kurserna bli en del i programmet, vilket leder till att de planeras samtidigt med övriga kurser i ordinarie schema.

– Vi hoppas att det ska leda till att vi får fler sökande till bland annat naturbruksprogrammen. Det finns enorm efterfrågan på arbetskraft från yrkesprogrammen och nu kan eleverna både gå ut direkt i arbete och får möjligheten att studera vidare på högskolenivå, säger hon.

Förändringarna leder till högskolebehörighet på alla inriktningar, men trots påtryckningar från flera yrkesnämnder adresseras inte frågan om riksintag på naturbruksprogrammet.

 Anette Gustawssons son hade en klar bild av vilken skola han ville gå på för att få den utbildning han behövde. Det kostar familjen drygt 3 500 kronor i månaden, trots att ingen naturbruksskola ligger på pendlingsavstånd.
Anette Gustawssons son hade en klar bild av vilken skola han ville gå på för att få den utbildning han behövde. Det kostar familjen drygt 3 500 kronor i månaden, trots att ingen naturbruksskola ligger på pendlingsavstånd. FOTO: Ann Lindén

Anette Gustawsons son är en av de elever som valde naturbruksgymnasium och planerar högskoleutbildning. Hon har surt fått erfara de kostnader man får räkna med om ens barn inte väljer den skola som kommunen bestämt, i det fria valet.

– Vi har själva ett lantbruk och blev väldigt glada att Nils ville gå naturbruksgymnasium, säger hon.

Föredrog Öknaskolan

De bor i Norrtälje som har samarbetsavtal med Jällaskolan utanför Uppsala, men sonen hade siktet inställt på Öknaskolan utanför Nyköping.

– Han kände att Öknaskolans utbildning överensstämde bättre med de mål han hade med utbildningen, säger Anette Gustavsson.

Båda skolorna ligger för långt bort för att man ska kunna pendla dagligen, så kostnaden för kommunen skulle bli den samma.

– Eftersom de inte har avtal med Öknaskolan, fick vi vänta på intagningsbeskedet till väldigt sent. Förutom stressen som vi kände över ovissheten, var vi tvungna att ringa det gymnasium där han kom in i förstavalsintaget, och be att få förlängd svarstid för att inte förlora den platsen om han inte skulle komma in på Öknaskolan, säger Anette Gustavsson.

 Kirsi Östberg, rektor på Öknaskolan.
Kirsi Östberg, rektor på Öknaskolan. FOTO: Lisa Rogert

Detta gör också att de skolor där man ber om uppskov får en mer långdragen intagsprocess.

– För oss är det så att alla elever som har sökt programmet och ingår i förstavalsintaget måste tillfrågas och svara på om de är intresserade av en plats. När alla svarat kan vi gå vidare och ta in elever som söker från annan kommun, men det är olika på olika håll i landet, säger Kirsi Östberg som är rektor på Öknaskolan.

LÄS MER: Fritt gymnasieval inte så fritt

FAKTA: Kostnader för Gustawsons

– Inackordering på skolan, 3500 kronor/månad

– Resor till och från skolan, cirka 1000 kronor/termin

– Plus lite övriga utgifter för till exempel egna förbrukningsartiklar.

Förra året sökte och fick familjen ett stipendium från en privat stiftelse, som täckte större delen av kostnaden för en termin.

Relaterade artiklar

Till toppen