Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Fler ska våga starta eget med ökad trygghet

Nu ska alla småföretagare oavsett bolagsform, få samma trygghet vid föräldraledighet och sjukdom. Man vill också ge den som går från arbete till studier ett bättre SGI-skydd.

 Det många småföretagare i de gröna näringarna, och olika bolagsformer har olika fördelar och nackdelar. Nu ska alla småföretagare få SGI motsvarande anställd i liknande arbete.
Det många småföretagare i de gröna näringarna, och olika bolagsformer har olika fördelar och nackdelar. Nu ska alla småföretagare få SGI motsvarande anställd i liknande arbete. FOTO: Mostphotos

I stället för att reglerna varierar beroende på vilken bolagsform man har valt som företagare, ska nu samma skydd gälla alla småföretagare.

– Osäkerheten kring de sociala skyddsnäten ska inte hindra människor från att starta företag. Med det här lagförslaget får vi flera att våga ta steget att starta och driva företag i Sverige, säger biträdande finansminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

De nya reglerna ska även gälla studenter som går från arbete till studier. Tidigare har man varit tvungen att ta ut fullt studiestöd för att få behålla sin sjukpenninggrundande inkomstnivå.

Nu ska skyddet gälla alla som studerar minst halvtid på studiemedelsberättigad eftergymnasial utbildning, oavsett lån och bidrag.

Från andra kalenderhalvåret det år man fyller 20 år gäller skyddet även för grundläggande och gymnasiala studier.

– Våra gemensamma system måste ge trygghet även när du är småföretagare eller student. Det handlar om möjligheten till föräldraledighet och trygghet vid sjukdom, säger socialminister Annika Strandhäll i pressmeddelandet.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 augusti 2018 för småföretagarna, och 1 juli 2018 för studenterna.

Fakta

Dagens regler gör att den som startar en enskild firma kan använda särskilda regler under sitt uppbyggnadsskede under de första två åren.

Då kan företagaren få en sjukpenninggrundande inkomst (SGI, det som sjukpenning och föräldrapenning beräknas på) som minst motsvarar lönen för den som har ett liknande arbete som anställd.

Detta gäller idag inte för den som startar ett företag i form av ett aktiebolag

Källa: Regeringen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen