Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 23 februari 2018

Fritt gymnasieval inte så fritt

Den som vill gå gymnasieprogram med en speciell inriktning på annan ort, kan få en rejäl ekonomisk överraskning. Det inackorderingsbidrag som man kan få av kommunen eller CSN har villkor som gör att många blir utan.

 Gamlebygymnasiets internat för elever som bor långt från skolan. På grund av reglerna blir många utan inackorderingsbidrag och måste betala hela kostnaden själva - om de har råd.
Gamlebygymnasiets internat för elever som bor långt från skolan. På grund av reglerna blir många utan inackorderingsbidrag och måste betala hela kostnaden själva - om de har råd. FOTO: Lisa Rogert

Generellt säger reglerna att den som studerar på fristående gymnasieskola, hemortsskola eller riksinternatskola, och har mer än två timmars resväg, har rätt till inackorderingstillägg (hur lång resväg som krävs kan skilja mellan olika kommuner). Men så enkelt är det inte.

– Man pratar om att det är fritt skolval i Sverige, men så är det inte. Det är fritt om du väljer det som du ”ska” välja, annars är det staten via CSN som bestämmer, säger Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet i Småland.

Stora skillnader

Många som till exempel vill gå naturbruksprogrammet, har en speciell inriktning i sikte. Kurserna som ingår i programmen kan skilja sig stort mellan olika skolor. De ger olika kunskaper och förbereder i olika hög grad eleven för framtida yrken.

Att hemkommunens program då kanske inte uppfyller det som krävs för att man ska kunna bli det man vill, spelar mindre roll.

– Man får kunskap i olika saker, men det är bara namnet på programmets inriktning man går på. Finns den i den i hemkommunen, så får man avslag på tillägget och får betala hela inackorderingskostnaden själv, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Det bör du undvika i meritförteckningen

 Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet.
Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet. FOTO: Gamlebygymnasiet

Inackorderingstillägget betalas ut om det gäller en nationell inriktning som inte motsvaras av något program som finns i hemkommunen.

Valbara kurser och pedagogisk inriktning anses inte vara tillräcklig anledning att välja gymnasium på annan ort.

– Vi har till exempel haft kontakt med flera djursjukvårdsbolag för att få återkoppling på våra kurser på djursjukvårdsprogrammet. Till exempel får våra elever utbildning i hur man bemöter kunderna och inte bara i själva djurvården. Det är en stor del i arbetet på djurklinik, men inte alla skolor har med det. Våra elever måste också göra minst nio av sina praktikveckor på en djurklinik, säger hon.

Verkar godtyckligt

Systemet gör att många får avslag och att betala hela kostnaden blir en stor utgift som inte alla familjer kan bära.

– Jag tycker så synd om eleverna som får avslag. Man kan överklaga och ange personliga skäl till att man vill gå på en speciell skola, men det verkar godtyckligt vem som får avslag på överklagan och vem som blir beviljad inackorderingstillägg, säger Sofie Alvarsson.

Den som sökt, men inte kommit in på en viss inriktning i hemkommunen, kan få rätt till bidrag för att gå den på annan ort.

LÄS MER: Ingen stress – skolvalet bara ett steg på vägen

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen