Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Gröna aktörer med tydlig linje kring metoo

– Jag är oerhört glad för att LRF tog till sig, och tog hand om frågan så snabbt, säger Annika Bergman, lantbrukare och en av personerna bakom #skiljaagnarnafrånvetet.

 Elever på Sötåsen kör maskin i simulator.
Elever på Sötåsen kör maskin i simulator. FOTO: Sötåsens naturbruksskola

Många gröna branscher har länge arbetat för jämnare könsfördelning, men nu ligger en anledning till snedfördelningen plötsligt i dagsljus.

Under LRF:s jämställdhetsakademis seminarium den 15 maj, visade ledare och aktörer i de gröna näringarna att de har hört berättelserna och att de agerar.

– Att LRF och SLA reagerade så snabbt på uppropen, och stöttade oss, gav oss legitimitet. Vi är inte bara ”några tjejer” som driver ”vår” fråga, förklarar Annika Bergman.

Tydlig plan

Efter vittnesmålen från skolungdomar i #metoo, har naturbruksskolorna fått mer konkreta strukturer att arbeta mot.

– Vi har pratat mycket om attityder och arbetat med att stärka tjejerna. Men vi har också jobbat med at stärka killarna för att de ska kunna stå emot grupptryck och våga säga ifrån, säger Jenny Jacobsson, rektor på Sötåsens naturbruksskola.

Bland annat har man och pratat kring vad trakasserier och övergrepp innebär och hur de kan se ut.

 Jenny Jacobsson, rektor för Sötåsens naturbruksgymnasium, berättade om vad man gör på skolanför att motverka strukturer som leder till de händelser som vittnats om under #metoo.
Jenny Jacobsson, rektor för Sötåsens naturbruksgymnasium, berättade om vad man gör på skolanför att motverka strukturer som leder till de händelser som vittnats om under #metoo. FOTO: Lisa Rogert

Pjäs om övergrepp

Göteborgs dramatiska teaters föreställning Kentaur, handlar om ungdomar som begått sexuella övergrepp mot en klasskamrat. Den skildrar ungdomarnas samtal kring brottet, ansvarsfrågan och vad de ska säga till polisen.

Efter varje föreställning ingår samtal med publiken, där man diskuterar handlingen och de frågor som den väcker.

I mars spelades föreställningen för elever och personal på Sötåsen. Handlingen fick eleverna att tänka till.

– Det är ju en mörk historia och under diskussionerna efter pjäsen, funderade eleverna bland annat över om det skulle kunna hända hos oss, berättar Jenny Jacobsson.

Handlar om rygghet

Mycket av arbetet handlar om att skapa trygghet och en miljö där man både vågar säga ifrån själv, hjälpa varandra och vågar berätta om något hänt.

– Vi uppmuntrade eleverna att prata med oss om situationer när de kände sig obekväma och vad man kan göra åt det. Det kan vara något så enkelt som att få möjlighet att köra maskin i lugn och ro, utan att det står ett gäng grabbar och tittar på och kommenterar.

Skolans personal har också arbetat löpande med att skapa verktyg för ökad medvetenhet kring frågorna.

– I augusti har vi planerat en konferens där hela personalen kommer att arbeta med jämställdhetsfrågor, säger Jenny Jacobsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen