Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Hampaodlare vann entreprenörtävling – men hotas av förbud

Jeanette Lindhe och Robert Nilsson vann Landshypoteks tävling för lantbruksentreprenörer. Samtidigt står företaget inför försäljningsförbud med en halv miljon i vite.

– Jag förstår inte varför de väntade tills vi sått med att informera oss.

 Hampaodlarna Robert Nilsson och Jeanette Lindhe.
Hampaodlarna Robert Nilsson och Jeanette Lindhe. FOTO: Privat

Förra året odlade de fröhampa på knappa tio hektar, men fick svinmolla i fälten som blev lika hög som hampan.

– Det blev en suverän skörd på grund av värmen, men vi fick lov att handskörda 5,1 hektar. Vi repade av hampan och la på kärran, körde det till växthuset där vi lagt ut plast. Vi vände skörden under sju dagar, sedan var den torr, säger Robert Nilsson.

Förbjuds att sälja

Att få Landshypoteks pris är de väldigt glada för, men de har precis fått mindre goda nyheter.

– Vi fick veta att Livsmedelsverket tänker förbjuda oss att sälja både fröråvara och våra förädlade produkter. Från nästa vecka står vi troligen med ett ton av förra årets skörd som vi inte får sälja.

Vite är satt till 500 000 kronor om beslutet inte följs.

 Förra årets hampaskörd blev över förväntan till följd av den varma sommaren.
Förra årets hampaskörd blev över förväntan till följd av den varma sommaren. FOTO: Privat

Novel food

Det är kommunala Söderåsens miljöförbund som kontrollerar lokala verksamheter och agerar enligt beslut från bland annat Livsmedelsverket. I det här fallet har Livsmedelsverket beslutat att hampa räknas som novel food (nya livsmedel som inte använts i större skala innan 1997).

Kapital låst i utsäde

Att beslutet kommer nu när man redan sått årets gröda, innebär att stora summor av företagets tillgångar är låsta i utsäde och arbetskostnader, utan möjlighet till omsättning.

– Jag förstår inte varför de skulle låta oss så, om de visste att de skulle stoppa vår försäljning. Utsädet kostar ungefär 3 500 kronor per hektar plus alla omkostnader och arbete.

Oviss framtid

Paret har testat sig fram och försökt att bara öka verksamheten så mycket som tillgångar och inkomster tillåtit. Jeanette Lindhe har nyligen kunnat gå över till att arbeta helt i verksamheten, så nu arbetar båda i det egna företaget. Tanken var att fortsätta växa, men nu ser framtiden oviss ut.

Skydd mot ogräs

I år ökar de odlingen till 25 hektar.

– Det ska vara 100 plantor per kvadratmeter. Vi sår när det är ungefär 15 grader i jorden och får en kraftig tillväxt, bladen brer ut sig snabbt och ger ett gott ogrässkydd.

 Så här långt har årets gröda kommit.
Så här långt har årets gröda kommit. FOTO: Privat

Förutom fröhampa, provar de nu att även odla ren fiberhampa.

– Vi testar två nya sorter i år, den ena blir runt 4,5 meter hög.

Smart byggmaterial

När de tittade på användningsområden för fibern, fastnade de för en metod där man blandar hampfiber och kalk för husbygge.

– Vi har testbyggt ett litet hus inne i ladan. Vi använder plyfa som form och har gjutit väggar och tak i sektioner. Vi har valt att göra väggarna 20 centimeter tjocka vilket ger bra isolation och hållfasthet.

Speciell kalk

Det färdiga huset använder de för att visa resultatet för de som är intresserade av metoden.

– Det behövs en speciell kalk som vi i dag måste beställa från Frankrike, men vi har kalkproduktion i närheten och diskuterar med dem om framtida samarbete. Det är redan tre familjer som hört av sig med ritningar och vill bygga.

Återanvändbart material

Byggmaterialet har många fördelar. Det är brandsäkert, råttorna ogillar det och river man en vägg, går materialet att återanvända direkt.

– Det är bara att mala ned det, lägga i cementblandaren med vatten och bygga igen.

Egenskaperna borde göra materialet intressant för stallar beroende på kostnadsbild och möjlighet att bygga större hallar.

Stallströ

Förra årets vedsjälkar har stått kvar för att rötas över vintern och skördades tidigt på våren.

– Förutom långfibern som är ungefär som lin, får vi skävor som går att använda som stallströ. Vi har även testat det som strö till våra Bengaler (stora raskatter) och det har väldigt god uppsugningsförmåga.

Fakta

· Fröhampan skördas genom att man tar blomstjälken, ungefär 30 centimeter i toppen av plantan och tröskar.

· Resten av plantan får stå kvar över vintern och rötas, den skördas sedan tidigt på våren.

· De rötade stjälkarna ger långfiber som är ungefär som lin och används till byggmaterial.

· Man får även skävor, korta fibrer, som bland annat går att använda som stallströ.

Tävlingen

Landshypoteks tävling ”Din gård – din möjlighet”, hade dubbelt så många anmälda som tidigare år och ungefär 40 000 röster på bidragen.

Tävlingen är öppen för entreprenörer och företagare inom lantbruket, som laddar upp en presentation och berättar hur de vill utveckla sin verksamhet.

En jury väljer ut finalister och allmänheten röstar sedan fram en vinnare som får 50 000 kronor i vinstpengar för att utveckla sitt företag.

Deltagarna är från hela Sverige och det är stor variation i inriktning och verksamhet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen