Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Han brinner för samverkan i gröna näringar

Under 35 år har SLU:s universitetsadjunkt Jan Larsson arbetat med utbildning och samverkan i gröna näringar. Nu prisas han för sitt engagemang.

– Det är nya små utmaningar hela tiden. Man planerar, genomför och är nöjd när man lyckats nå målet.

 Jan Larsson har arbetat vid SLU i Alnarp sedan 1983, och tycker fortfarande att jobbet är roligt varje dag.
Jan Larsson har arbetat vid SLU i Alnarp sedan 1983, och tycker fortfarande att jobbet är roligt varje dag. FOTO: SLU

Han tilldelas Rektor Mårten Carlssons pris 2018, vilket delas ut för föredömliga insatser som främjar dialogen mellan samhället, näringslivet och SLU.

– Det känns kollosalt bra. Mårten Carlsson deltar inte på något sätt i vare sig nominering eller val av vinnare, som tur är.

Den tidigare universitetsrektorn och årets vinnare, känner nämligen varandra väl.

– Min fru gjorde sitt examensjobb som hortonom, i samma veva som Mårten Carlsson blev rektor, och då hyrde vi hans hus.

– Han är fortfarande engagerad i många projekt ideellt och bor i det huset vi hyrde som ligger ungefär 1,5 kilometer härifrån. Han promenerar ofta hit och vi pratar i princip varje vecka.

Roligt varje dag

Jan Larsson gick ut agronomprogrammet med inriktning ekonomi i början av åttiotalet och har arbetat vid SLU Alnarp sedan 1983.

– Att jag hamnade här är mest slump. Jag hade flera möjliga inriktningar för utbildning och efter examen var det en kompis som skulle sluta på SLU. Han tyckte att jag skulle söka och det gick vägen.

– Jag har roligt varje dag. Man kan vara lite negativ, men så träffar man ett gäng studenter som är nyfikna och intresserade, så blir man inspirerad och det blir roligt igen.

Läget på arbetsmarknaden gör att studenterna har mycket goda utsikter på arbetsmarknaden. Men det gör också att företagen rycker i dem redan första året.

– Vi har ett vikande antal studenter som går sitt tredje år med fördjupning. De har redan jobb, och då väljer de flesta att arbeta och få betalt direkt i stället.

Erfarenhet gör stor skillnad

Som lärare arbetar han med ämnena ekonomi och företagsledning.

Kunskap i dessa ämnen ges i dag förvånande lite utrymme på de gymnasiala naturbruksprogrammen, om man ser till hur stor andel som sannolikt kommer att driva eget företag. Flera studenter som Jobb & Karriär pratat med, uppger att de inte alls kände sig förberedda på det stora ekonomiska kunnande som krävs.

– Vi har en mycket stor spridning på kunskapen hos våra studenter när de kommer till oss. Det är stor skillnad på utbildningar där det finns krav på två års arbetslivserfarenhet från två olika verksamheter för att söka. De studenterna har hunnit bli två år äldre och fått erfarenheter som gör att vi kommer längre med utbildningen fortare.

Korta beslutsvägar

Jan Larsson har också varit en av de drivande krafterna bakom både Partnerskap Alnarp och SLU:s kompetenscentrum för företagsledning.

– Enligt mitt avtal ska en tredjedel av min tid gå till Partnerskap Alnarp. Det är en väldigt lyckad kombination, att ha direktkontakt med både studenterna och näringslivet gör beslutsvägarna korta. I stället för att jag ska kontakta den som har kontakten med respektive grupp, kan vi sätta oss i ett möte och ta beslut direkt, säger Jan Larsson.

Priset delas ut i samband med SLU:s promotionshögtid i början av oktober. Då överlämnas prissumman om 50 000 kronor.

FAKTA: Rektor Mårten Carlssons pris

– Rektor Mårten Carlssons pris delas ut för föredömliga insatser som främjat dialogen mellan samhälle, näringsliv och SLU.

– Det instiftades 1995 och delas ut vartannat år.

– Mårten Carlsson var SLU:s rektor under åren 1982–1994.

Tidigare vinnare är:

2016: F.d. Statskonsulent Per Andersson

2014: F.d. Naturvårdsrådet Torleif Ingelög

2012: Statskonsulent Margareta Stigson

2010: Docent Torgny Wiederholm

2008: Professor Hans Andersson

2006: Jägmästare Roger Asserståhl

2004: Agr. dr. Olle Pettersson

2002: Forskningsledare Bengt Ehnström, Artdatabanken

2000: Driftledare Torsten Kellander, Torslunda försöksstation

1998: Internetkoordinator Eva Fridman

1996: Professor Olof Bolin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen