Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Han sparar tid per automatik

Sparad arbetstid, bättre utnyttjande av åkermark och mindre åtgång av gödsel. ”Jag ser inga nackdelar alls förutom kanske priset”, säger Tomas Karlsson, som är en av få småskaliga växtodlare som rattar med autostyrning.

 – En mer erfaren bonde kör möjligen mer precist än jag. Men för mig gör autostyrning stor skillnad, säger Tomas Karlsson.
Bild 1/2 – En mer erfaren bonde kör möjligen mer precist än jag. Men för mig gör autostyrning stor skillnad, säger Tomas Karlsson. FOTO: Eva-Marie Klasson
Bild 2/2 FOTO: Dataväxt

Tomas Karlsson som utgör den tredje generationen på Tössegården i Gösslunda utanför Lidköping. Där driver han lantbruk vid sidan av heltidsarbetet som mekaniker på en lastbilsverkstad. Han odlar främst vete, havre och korn.

Teknikintresserad

Ett sätt att få mer gjort på kortare tid är att köra traktor med autostyrning. Och kanske hade Tomas Karlsson inte kommit på tanken om det inte varit för kusinen.

– Han har ett mycket större lantbruk än jag och köpte autostyrning för några år sedan. Lite var det nog att jag kände att jag inte ville vara sämre. Och jag är ju väldigt teknikintresserad och brukar hjälpa honom med reparationer, så det var ju lika bra att jag köpte det också, för att kunna veta hur det funkar, säger han och småskrattar.

Köpte från Dataväxt

För fem år sedan köpte Tomas Karlsson sin första autostyrning till en traktor och i våras installerade han autostyrning ytterligare en, båda gångerna köpte han enheterna från Dataväxt. Någon kurs behövs inte men det var ”lite knöligt” att komma i gång, till exempel att lära sig menyerna på skärmen.

Kostade en slant

– Jag vet inte riktigt om, eller hur mycket, jag tjänar på autostyrning men helt klart sparar det tid. Jag ser väl inga nackdelar alls förutom kanske priset, det kostar ju en slant, säger Tomas Karlsson som gav ungefär 60 000 kronor för sin nya autostyrningsutrustning.

LÄS MER: Allt fler naturbrukselever gör utlandspraktik

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen