Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Här går erfarenhet före ungdom

Jordbruksentreprenad är en bransch med stor efterfrågan på arbetskraft. På Lundby maskinstation utanför Ulricehamn är åldern en fördel - om du är äldre.

 Fredrik Johansson, ägare av Lundby Maskinstation.
Fredrik Johansson, ägare av Lundby Maskinstation.

Lundby Maskinstation i Trädet har ett 20-tal anställda. Företaget som har jordbruksentreprenad som huvudinriktning har ibland haft bekymmer med att hitta rätt kompetens att anställa.

– Erfarenhet är väldigt bra att ha när man söker jobb hos oss. Men det allra viktigaste är att man är intresserad av det man gör, berättar Peter Ahl som är transportledare.

”Inget utrymme för halvintresserad personal”

För att köra lastbil och grävmaskin måste man ha behörighet. Det är inget konstigt. Lagar och regler ska följas. Men för att bli en riktigt vass chaufför eller maskinförare krävs det även något annat – intresse.

– Ser man jobbet som en belastning är det bättre att man söker sig till en annan arbetsplats. Det finns inte utrymme för halvintresserad personal, då vinstmarginalen är så pass liten, säger Fredrik Johansson som driver Lundby Maskinstation.

Han säger att det hänt något med ungdomarna, eftersom de inte kan tänka sig att satsa på sin karriär fullt utan att det privata engagemanget i sociala medier helt tar över.

– Det skingrar tankarna så att de tappar koncentration och det sker olyckor på arbetet. Dessutom är många ”världsmästare” redan när de slutar skolan och det fungerar inte i en verksamhet som den här. Vi har provat.

På Lundby Maskinstation ha man därför aktivt sökt äldre personal, där problemen inte finns.

– Där finns en helt annan yrkesstolthet och ett engagemang hos dem.

”Möjlighet för ytterligare utbildning”

Det Fredrik Johansson önskar sig när han tar in en ny medarbetare är förutom de nödvändiga behörigheterna ett intresse för jobbet och en vilja att lära sig.

– Om man är ödmjuk, intresserad och lyssnar kommer jobbet att gå galant och det finns alltid möjlighet för ytterligare utbildning.

LÄS MER: Ny Claasanläggning i Borlänge

FAKTA: Lundby Maskinstation

Verksamhet: Jordbruk, entreprenad, åkeri.

Antal anställda: Cirka 20.

Maskiner: 6 (5 traktorer, 1 tröska, 5 lastmaskiner, 4 lastbilar och 2 grävmaskiner).

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen