Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Hård konkurrens om arbetskraft till sommaren

Skogsföretagen söker tusentals säsongsanställda till sommaren. Bara i Gävle ska Billerud Korsnäs rekrytera över hundra personer.

– Vi behöver flest inom produktion men det är även administrativa tjänster, till exempel kundtjänst och ekonomi, säger HR chefen Annika Deutsch.

 Sommarjobbaren Mattias Edvartsen, viker prototyp i Säcklabbet.
Sommarjobbaren Mattias Edvartsen, viker prototyp i Säcklabbet. FOTO: Billreud Korsnäs

Det finns skogliga sommarjobb inom alla möjliga områden och på många ställen runt om i Sverige. Det är allt från kontorsjobb till arbete ute i fält. För de flesta gäller att man är minst 18 år.

– Vi har sommarjobbare som går på gymnasiet, men man måste ha fyllt arton, ha en pågående gymnasieutbildning och ha godkända betyg så långt man läst, säger Annika Deutsch.

Många gröna näringar har stora rekryteringsbehov. En snabb utveckling kräver ny kompetens, dessutom står många skogsföretag inför omfattande pensionsavgångar.

– Just nu är vi verkligen inne i en rekryteringstung period, men det är roligt att vi kan satsa för framtiden. Vi står inför en generationsväxling där en tredjedel av medarbetarna kommer att gå i pension de närmaste åren.

 Annika Deutsch, HR- chef på Billerud Korsnäs i Gävle. "Just nu är vi verkligen inne i en rekryteringstung period, men det är roligt att vi kan satsa för framtiden".
Annika Deutsch, HR- chef på Billerud Korsnäs i Gävle. "Just nu är vi verkligen inne i en rekryteringstung period, men det är roligt att vi kan satsa för framtiden". FOTO: Billerud Korsnäs

Egen utbildning

För att skapa egen kompetens har man ett yrkes-traineeprogram där nya förmågor får lära sig operatörsjobbet inom verksamheten.

– Vi har kört det här konceptet under många år i Gävle. Flera av våra tidigare sommarjobbare har sökt till programmet, och arbetar nu som operatörer hos oss. Programmet gör att vi kan utbilda själva, därför kräver vi inte operatörsutbildning.

Lösningen har ökat mångfalden och gett nya perspektiv till organisationen.

– Vi ser att det är bra för verksamheten med olika bakgrund och olika infallsvinklar, säger Annika Deutsch.

Målet är att minst hälften av de nyanställda ska vara kvinnor.

– Vi har inte riktigt nått dit än, men vi arbetar mot det målet. Skogsbranschen har ju traditionellt varit mansdominerad, men vi vill utmana det här med att kvinnor inte skulle kunna jobba i industrin.

 Pappersbruket i Gävle.
Pappersbruket i Gävle. FOTO: Billerud Korsnäs

Behöll kollegorna

Hon har själv arbetat som underhållschef.

– Det är roligt att vi har möjligheter till utveckling inom företaget. Jag bytte bana och fick möjlighet att göra det, men man behöver inte byta arbetsplats och man har kvar sina kollegor som man trivs med.

– Jag ångrar inte en sekund att jag gick vidare till jobbet som HR-chef, säger Annika Deutsch.

Hur ska ni locka den unga arbetskraften?

– Just hållbarhetsfrågan tror jag är viktig för de yngre generationerna. Vi har en högteknologisk verksamhet och många spännande jobb, det tycker jag att man ska tänka på när man funderar på vad man ska bli och var man vill jobba.

Vilken sorts personer söker ni?

– Man ska vilja jobba hos just oss.

Om man saknar kunskaper som ni efterfrågar i annonsen?

– Man ska söka! Särskilt tjejer avstår ibland från att söka för att det är en punkt i listan de inte kan checka av har jag upplevt, men vi använder ju inte kraven som en checklista. Vi ser när vi träffar de sökande om vi tror att det är rätt.

– Vi behöver olika personer och kompetenser i en bra mix även när det gäller sommarjobbarna.

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill jobba hos er?

– En utbildning som är väldigt intressant för oss, är industritekniskt gymnasium. Där jobbar vi nära utbildningen och sitter med i programrådet.

– Tekniska utbildningar är alltid gångbart hos oss. Kommer man in som ingenjör så har man många möjligheter, och man behöver inte vara klar, utan kan lära sig på plats.

LÄS MER: Naturbrukselever ska lära barn om lantbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen