Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Hästnäringen - 0,5 procent av BNP

Hästnäringen omsätter 72 miljarder och sysselsättningen i branschen ökar, det visar nya siffror.

– Man möter ofta en viss attityd mot hästnäringen, jag tror att det här kan ändra på den, säger Lotta Folkesson, LRF Häst.

 Ansvariga forskaren Tobias Heldt, tillsammans med Stefan Johansson, HNS och Lotta Folkesson, LRF Häst.
Ansvariga forskaren Tobias Heldt, tillsammans med Stefan Johansson, HNS och Lotta Folkesson, LRF Häst. FOTO: Lisa Rogert

Hästnäringen presenterade ny beräkningsmodell. Siffrorna visar att näringen omsätter 72 miljarder kronor om man räknar in spridningseffekter till kringverksamheter.

Den rena hästverksamheten omsätter 31,3 miljarder kronor, i nivå med till exempel Coop Sveriges totala omsättning.

”16 900 direkta helårssysselsättningar”

Jobb & Karriär har tidigare skrivit om den ökande sysselsättningen i hästnäringen, och de nya siffrorna bekräftar den bilden.

– Hästnäringen ger 16 900 direkta helårssysselsättningar, men eftersom många jobbar deltid med hästar eller har det som extrajobb är antalet huvuden många fler, säger forskaren Tobias Heldt, som har arbetat fram de nya beräkningarna.

Räknar man in spridningseffekter, blir siffran för den totala sysselsättningen i stället 38 000.

Riktiga jobb

För att räkna fram antal sysselsatta, har man räknat antal jobb per omsatt miljon.

– Vi har skattat helårssysselsättningar, och räknat i förhållande till olika yrken. När det gäller inköp är det ganska få helårssysselsättningar per miljon, medan till exempel hästmassör, är många sysselsatta per omsatt miljon, säger Tobias Heldt och fortsätter:

– Att hästnäringen har vuxit är med säkerhet belagt.

– Jag tror även att vi har en ökande mängd riktiga jobb som vi ser effekten av, säger Stefan Johansson, Hästnäringens Nationella stiftelse.

De nya siffrorna är en del i ett samarbetsprojekt med både forskning och utveckling.

– I går inför den här presentationen tänkte jag, herre gud, har vi verkligen kommit så här långt redan, säger Lotta Folkesson, LRF Häst.

 Hästnäringen omsätter 72 miljarder och sysselsättningen i branschen ökar, visar nya siffror.
Hästnäringen omsätter 72 miljarder och sysselsättningen i branschen ökar, visar nya siffror. FOTO: Mostphotos

Verktyg vid förhandling

Att till exempel kunna visa siffror på att hästnäringen står för 0,5 procent av BNP, kan bli ett viktigt påverkansverktyg för hästföretagare och organisationer.

– Nu får vi konkreta siffror och kan säga att ‘så här mycket betyder hästnäringen’. När vi kommer ut möter vi ofta en viss attityd, men jag tror att detta kan ändra den bilden, säger Lotta Folkesson.

– När det gäller antal verksamheter och sysselsatta, är vi till exempel i topp i förhållande till andra djurslag.

Hon tänker att den nya statistiken kan hjälpa näringen att få igenom ändringar som får bort traditionella flaskhalsar.

– Det gäller till exempel plan – och bygglagstiftning och strandskydd. Vi vann ju nyligen ett mål kring strandskyddet, och trodde att det skulle spilla över mer på andra områden, men vi har inte sett någon sådan förändring än.

”Oerhört bra för våra medlemmar”

Statistiken går att bryta ut regionalt, vilket ger stora möjligheter.

– Det är oerhört bra för våra medlemmar. Till exempel ridskolorna kan visa regionala siffror för kommunens lokala beslutsfattare när de förhandlar, säger Eva Myrgren, Svenska Ridsportförbundet.

De nya siffrorna finns öppet tillgängliga i ett webbaserat verktyg, och kan nås via länk från bland annat Hästnäringens Nationella stiftelse.

LÄS MER: Hästbranschen sluter upp i nationell strategi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen