Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Högt tryck på ny avbytarutbildning

När traktens två avbytare gick vidare till högskolan, fanns ingen som kunde ta vid. Genom tro och vilja hos lokala eldsjälar och en skola som vågade testa något nytt, har tio nya avbytare startat sin väg mot lantbruket.

 Stephanie Cassel Kristofers är en av lärarna på Nytorps nystartade avbytarutbildning med bas i praktiskt lärande.
Stephanie Cassel Kristofers är en av lärarna på Nytorps nystartade avbytarutbildning med bas i praktiskt lärande. FOTO: Privat

– Jag blev kontaktad av en engagerad Järvsöbo, Märit Andersson. Hon hade fått reda på att jag håller introduktionsutbildning för Blå stjärnan och tyckte att vi skulle starta en avbytarkurs. Hon sa ”Det är nog många som jag, som gärna skulle vilja göra något annat en del av tiden”, berättar Stephanie Cassel Kristofers, en av lärarna på kursen.

Intresset för utbildningen över förväntan

Märit Andersson är inte själv lantbrukare, men hon var övertygad om att en snabbutbildning med bas i stor intresse och mycket praktik, skulle både fungera och dra nytt blod till lantbruksarbetet.

Från den mer lantbrukskunniga sidan rådde vissa tvivel om kursen skulle få några sökande, och om intresset skulle vara stort nog.

– Jag tänkte att är det sex-sju sökande så är det väl okej, säger Stephanie Cassel Kristofers.

Det skulle räcka för att inte ställa in, men intresset var långt över förväntan. Till de tio platserna fick man tjugo sökande.

– Det visar att man ska lyssna på de som har ett annat perspektiv. Vi kunde ju göra ett urval med så många sökande, det ska bli väldigt spännande att se vad det mynnar ut i.

 Några av eleverna som ska bli avbytare.
Några av eleverna som ska bli avbytare. FOTO: Privat

”Fokus på kon”

Kursen är väldigt komprimerad. Det är fyra tillfällen med teoretisk undervisning, och däremellan är eleverna ute och praktiserar.

– Fokus är framför allt på kon, men de får också lära sig lite traktorkörning och utomgårdsmekanik, sedan får de utveckla sina kunskaper under praktiken.

De startade med tre teoridagar i början av maj och nu är det snart dags för träff nummer två.

– På första träffen var alla som håller i kursen med. Jag hade eleverna första dagen och det kändes bra i rummet. Det är svårt att göra en bedömning av en dag, men jag tog med kakor till kaffet på tredje dagen och alla verkade vara vid gott mod, säger Stephanie Cassel Kristofers.

Det finns ett stort behov av personer som kan hoppa in som avbytare, särskilt vissa tider på året. För den som är nyfiken, men inte vet vad en avbytare kan tänkas göra, här är ett exempel:

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen