Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Hon forskar om skogsjobb i digital förändring

Skogsbranschen är inne i en digital transformation på bred front. Det påverkar arbetet både i praktisk hantering och i affärsledet.

– Det är en historiskt stark bransch med stor potential att bli bredare, säger forskaren Frida Magnusdotter Ivarsson.

 – Det är väldigt intressant och roligt att få jobba nära industrin och se fördelarna både för branschen och för de som arbetar.
– Det är väldigt intressant och roligt att få jobba nära industrin och se fördelarna både för branschen och för de som arbetar. FOTO: Fredrik Svahn

Hon är doktorand vid Göteborgs Universitet, och tittar närmare på hur digital innovation, påverkar skogsaffären.

– Digitaliseringen har redan spelat stor roll i det praktiska arbetet, men de stora möjligheterna till nya affärer i affärsledet, är ännu i sin linda.

– Digitala plattformar, som Amazon, facebook och Spotify, är exempel på hur man kan se större och bredare på en ursprungsaffär. Det gäller även skogsaffären, man kan fokusera på mer än virket.

 Frida Magnusdotter Ivarsson.
Frida Magnusdotter Ivarsson. FOTO: Bengt Sjöfors

Hon blev antagen som forskarassistent, ett jobb som utvecklade sig till en doktorandtjänst. Forskningen hoppas hon ska kunna bli en doktorsavhandling.

– Jag tittar på hur en digital transformation i affärsledet går till, vad som händer med själva affären, och hur det påverkar arbetssättet.

Ingen skrivbordsprodukt

Projektet görs i samarbete med Sydved och med bidrag från stiftelsen Seydlitz MP bolagen. En stor del av forskningens informationsinsamling har hon gjort genom att följa virkesköparna både på kontoret och ut i skogen.

– Det är väldigt intressant och roligt att få jobba nära industrin och se fördelarna både för branschen och för de som arbetar.

 Stor del av tiden är hon ute i fält, till exempel med virkesköpare från Sydved.
Stor del av tiden är hon ute i fält, till exempel med virkesköpare från Sydved. FOTO: Fredrik Svahn

Varför valde du att forska?

– Jag tycker att det är oerhört givande på ett personligt plan att utveckla det kritiska tänkandet, som man gör i forskning. Att få ifrågasätta, och hitta orsaker till vad och varför.

Vad driver dig?

– Jag vill bidra till att hitta mer hållbara sätt att leva, men också till att öka jämställdheten på de sätt jag kan. En stor förebild för mig är Nina Åkestam, som skrev sin doktorsavhandling om normer och stereotyper i reklam. Hon har en förmåga att nå ut i samhällsdebatten och berätta så att den som lyssnar förstår på vilket sätt forskningsresultaten kan tillämpas i livet utanför labbet eller institutionen.

 Det gäller att ha känsla för både skog och teknik när man forskar i digitala skogsaffärer.
Det gäller att ha känsla för både skog och teknik när man forskar i digitala skogsaffärer. FOTO: Annsofie Öhman

Nyfikenhet för möjligheter

I sin forskning tittar hon på hur branschen kan bredda skogsaffären, för att öka värdet och hitta nya intäktskällor. Nya affärsidéer kan innebära att även växande skog ger klirr i kassan, så även skyddad skog som inte får avverkas.

Arbetet står för en trygghet, och att förändra sättet man tänker och sättet man arbetar på, kan kännas osäkert.

– Jag upplever att det finns ett visst motstånd, men också en stor innovationskraft och nyfikenhet som väcks när man pratar om vilka nya möjligheter den digitala tekniken skapar, säger Frida Magnusdotter Ivarsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen