Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 30 mars 2018

Hon ska få mjölken att hålla längre

Maria Karlsson är doktorand inom livsmedelsvetenskap på SLU. Under fyra år får hon fördjupa sig i något hon brinner för och studera det på arbetstid.

– Jag vet inte än vad jag vill göra när jag är klar, det beror på vilka möjligheter jag får.

 Som doktorand gör Maria Karlsson många olika uppdrag. Till exempel att vara med och anordna seminarium på Kungliga skogs- och lantbruksakademin, KSLA.
Som doktorand gör Maria Karlsson många olika uppdrag. Till exempel att vara med och anordna seminarium på Kungliga skogs- och lantbruksakademin, KSLA. FOTO: Lisa Rogert

Maria Karlsson är livsmedelsagronom och hade arbetat ett år i Frankrike när hon såg att SLU utlyste en doktorandtjänst.

– Jag sökte nytt jobb och hade träffat många som forskade om livsmedel under agronomutbildningen. Det är en av fördelarna med SLU, säger hon.

Maria Karlsson fick tjänsten och nu forskar hon i hållbarhet för mejeriprodukter.

Viktiga val

Att ha stort intresse för det man gör är en förutsättning om man ska doktorera.

– Man måste hitta ett ämne som man verkligen brinner för, eftersom man kommer att ägna fyra år åt att fokusera på det. Man ska gilla ämnet från början och så blir det bara roligare och roligare ju mer man fördjupar sig, säger hon.

Hon understryker också hur viktigt det är att välja handledare med omsorg.

– Det ska vara någon som man kommer bra överens med och gillar att umgås med, för man kommer att spendera mycket tid tillsammans. Jag träffade min handledare under min agronomutbildning och vi jobbar väldigt bra ihop.

Flera möjligheter

När Maria Karlsson är färdig doktor, finns möjligheter både för fortsatt forskning och en karriär inom livsmedelsbranschen. Än vet hon inte hur hon vill gå vidare.

– Det beror helt på vilka möjligheter jag får. Doktorandtjänsterna är väldigt inriktade på en akademisk karriär, men en del vet redan från början att det är i näringslivet de vill fortsätta sin karriär. Då vore det bra om det fanns olika inriktningar så att man kunde välja, funderar hon.

– Nu får vi snart in ett antal industridoktorander på SLU som har tydlig förankring i näringslivet. Det är inte helt klart än, men en mjölkdoktorand verkar det bli, så det är väldigt roligt, säger Maria Karlsson.

Vad är det som är bra med ditt jobb som doktorand?

– Jag tycker om friheten man har att lägga upp sitt projekt tillsammans med handledaren, och styra det åt det håll man vill.

– Och att jag får förmånen att undervisa på livsmedelsagronomprogrammet är väldigt roligt. När jag möter studenterna kan det vara deras första kurs på högskolenivå. Många säger att det känns som att de hittat hem. Att de äntligen är i ett sammanhang där alla delar deras intressen, säger hon.

Fakta

För att kunna få en tjänst som livsmedelsdoktorand vid SLU ska man ha en högskoleexamen i det ämne som tjänsten avser.

För Maria Karlssons tjänst krävdes till exempel en examen i livsmedelsvetenskap, livsmedelsteknik eller liknande.

Att ha dokumenterad erfarenhet från laboratoriearbete är ofta en merit.

Fördjupade kunskaper om, eller erfarenhet av, den forskning som tjänsten avser ses som en fördel i urvalet.

Personliga egenskaper som ansvarskänsla samt att kunna arbeta självständigt och samtidigt vara del av ett forskarteam är värdefulla.

Goda kunskaper i engelska (både tal och skrift) krävs ofta.

Källa: SLU.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen