Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Hvilan snabbutbildar till gröna näringar i coronakrisen

Hvilan snabbutbildar nu personal till trädgårdsnäringen på distans. Utbildningen ska säkra skörden då utländska säsongsarbetare inte kan komma till Sverige på grund av coronaviruset.

– Vi har mött ett jättestort intresse, säger Sandra Lennartsson, samordnare för arbetsmarknadsutbildningar på Hvilan Utbildning.

 Sandra Lennartsson, samordnare för arbetsmarknadsutbildningar vid Hvilan utbildning.
Sandra Lennartsson, samordnare för arbetsmarknadsutbildningar vid Hvilan utbildning. FOTO: Anders Roos

Det finns ett akut behov av personal inom trädgårdsnäringen som behöver runt 5 000 personer till den kommande odlingssäsongen. Samtidigt har siffrorna över antalet nyinskrivna vid Arbetsförmedlingen skjutit i höjden efter alla uppsägningar på grund av coronaviruset.

Hvilan Utbildning har därför fått i uppdrag av Arbetsförmedlingen att ordna snabbutbildningar om 40 timmar inom naturbruk/trädgård på distans.

Första kullen klar

I förra veckan var den första kullen med 11 studerande klara med sin utbildning, en pilotkurs som hölls i Skåne. Den andra kursen startade i måndags och det planeras för fler.

– Det finns ett jätteintresse om att få gå utbildningen över hela Sverige, många vill bidra eller få ett jobb. Vi får frågor från folk inom restaurang, handel och kultur som hör av sig. Även de som inte är arbetslösa eller de som är permitterade vill gå utbildningen, berättar Sandra Lennartsson, som har blivit fullständigt nedringd. 

– Allt går så fort nu och vi jobbar för fullt på olika håll. Vi får prioritera lite var vi kör utbildningarna, beroende på var säsongen har dragit i gång och största bristen är. Just nu är det i Skåne, Halland och Mälardalen där behovet av arbetskraft är som störst. Det gäller till exempel att få ut sådd på friland, skörda grönsaker och jordgubbar.

 Utbildningarna körs beroende på var säsongen har dragit i gång och den största bristen på arbetskraft finns.
Utbildningarna körs beroende på var säsongen har dragit i gång och den största bristen på arbetskraft finns. FOTO: Emma Larsson

Grundläggande kunskap

Under snabbutbildningen får eleverna en grundförståelse för sådd, att sätta ut i fält, gödsling, arbetsmiljö, hur man hanterar livsmedel och vad IP-certifiering står för. Utbildningen består av kursdokument kopplat till filmer som visas på en digital plattform

– Vi lägger en grund. Själva specialiseringen får man lära sig ute hos de olika arbetsgivarna, säger Sandra Lennartsson.

Exakt hur många distanskurser som Hvilan utbildning kan hålla beror helt och hållet på arbetsgivarnas behov av arbetskraft.

– Det är därför jätteviktigt att de hör av sig, antingen till Hvilan utbildning eller till Arbetsförmedlingen, säger Sandra Lennartsson.

LÄS MER: Hvilans snabbutbildningar pausas i SkåneLÄS MER: Yrkeshögskola – ett snabbspår till arbete

Fakta Hvilan

Hvilan utbilding har ett samarbete om arbetsmarknadsutbildningar med Arbetsförmedlingen sedan tidigare.

Hvilan utbildning ägs av Gröna näringens Riksorganisation – GRO. Utbildningar bedrivs i Skåne, Stockholm, Uppsala och snart även i Örebro och Norra Halland.

Ansökningar till den nya distansutbildningen går via Arbetsförmedlingen eller så kan man anmäla intresse till Hvilan utbildning, info@hvilanutbildning.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen