Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 19 januari 2018

Ingen stress - skolvalet bara ett steg på vägen

– Jag tycker om att utvecklas och man kan alltid göra nya val, säger Barbro Mattson, utbildningsledare på BYS, som nyligen bytt bana efter nästan 40 år.

 Barbro Mattsson bytte bana och blev utbildningsledare, efter 40 år i grisbranschen.
Barbro Mattsson bytte bana och blev utbildningsledare, efter 40 år i grisbranschen. FOTO: Biologiska Yrkesskolan

Nu funderar många niondeklassare över vad de ska göra i sina framtida yrkesliv. Gymnasievalet framställs ofta som avgörande för ungdomarnas hela framtid, men det är aldrig för sent att göra nya val.

Barbro Mattson gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och läste till husdjursagronom på SLU. Efter nästan 40 år i grisbranschen bestämde hon sig för att följa en av sina drömmar och blev utbildningsledare på BYS.

– Jag trivdes jättebra på mitt jobb, men har alltid haft en känsla av att jag ville jobba med unga och lärande, säger hon.

Började på Scan

Det var på Scan väst hon startade sin bana i grisbranschen och efter några år gick hon vidare som ”Försöksansvarig för praktiskt inriktade grisförsök”.

Tjänsten var del i ett samarbetsprojekt mellan SLU, Scan väst och Svenska djurhälsovården som skulle hålla på i två år.

– De första två åren blev så lyckade att projektet förlängdes och mynnade ut i Svenska Pig.

Sammanlagt blev det 38 år i grisbranschen, ett område hon fortfarande brinner starkt för. Men drömmen om att jobba med utbildning fanns kvar.

När hon såg att BYS behövde ny utbildningsledare för agroteknikerutbildningen, slog hon till och sökte jobbet.

– Jag hade just läst en undersökning om ålder och anställningsbarhet. Det var ingen rolig läsning, efter 60 var man i princip oanställningsbar, säger Barbro Mattson.

Fördel med erfarenhet

Hon är själv 60 plus, men det såg skolans rektor snarare som en fördel.

– Jag frågade både under intervjun och sedan när de återkom, om de inte tyckte att jag var för gammal, men det tyckte de inte säger hon.

Skolans tidigare rektor Gunnel Marwén Kastenman är mycket nöjd med rekryteringen.

– Vi är så glada att ha Barbro här hos oss. Hon har stor kompetens och ett fantastiskt driv. Det är viktigt att ta vara på kompetens och det ska aldrig vara en åldersfråga, säger Gunnel Marwén Kastenman.

Barbro Mattson framhåller att naturbruksgymnasiets inriktningar kan leda till en karriär inom många andra yrken än de som programmen specialiserar sig mot.

– Jag älskar att utveckla mig och se andra utvecklas. Gymnasiet är bara början, man kan ändra sig många, många gånger under livets gång.

Relaterade artiklar

Till toppen