Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Intern jämställdhetsutbildning blir tillgänglig för skogsentreprenörer

Sedan 2016 utbildar Sveaskog alla sina anställda i genus, normer och inkludering. På initiativ av en medarbetare, tar man vidare internutbildningen till skogsentreprenörerna.

– Den kommer att finnas tillgänglig för alla våra entreprenörer, säger Lisa Liljenstrand, Sveaskog.

 Så här såg det ut under Sveaskogs webbutbildning om jämställdhet och inkludering.
Så här såg det ut under Sveaskogs webbutbildning om jämställdhet och inkludering. FOTO: Per Eriksson/Sveaskog

Utbildningen omarbetas nu från internutbildning, bland annat tar man bort frågor som är anpassade specifikt för Sveaskog.

Utbildningen kommer att finnas tillgänglig tidig höst inom ramen för Skötselskolan.

Förhoppningen är att så många som möjligt ska gå utbildningen och dra fördel av den i sitt företagande.

– Det är ju så att inte alla har samma resurser att jobba med, kan vi hjälpa våra entreprenörer att bli mer attraktiva för både kvinnor och män så vill vi göra det. Det finns ett allvar och en nödvändighet i att arbeta med de här frågorna, säger Henrik Dider, HR-chef på Sveaskog.

Engagerade chefer

När man genomförde utbildningen internt utbildades först organisationens chefer, de fick sedan i sin tur utbilda sina medarbetare med stöd av en webbutbildning. På det sättet ville Sveaskog öka arbetsledarnas engagemang.

Alla medarbetare har genomgått utbildningen, som är omväxlande information och diskussion. Det var också en av medarbetarna som lyfte idén att man skulle göra utbildningen tillgänglig för entreprenörerna.

Enkelt och tydligt

Materialet är upplagt som en arbetsplats med olika rum där olika områden behandlas. I entrén får deltagaren en introduktion, exempelvis går man igenom olika begrepp. Sedan går man vidare till arbetsrum, fikarum och det skogliga rummet.

Man går bland annat igenom jargong, härskartekniker, bemötande, hur man rent taktiskt kan jobba med likabehandling, och tar upp frågor som är särskilt kopplade till just skogsnäringen.

– Det är en animerad film med berättarröst och pauser för diskussion. Vi har arbetat för att det ska vara enkelt och tydligt, något som alla kan ta till sig, säger Lisa Liljestrand.

Det är fortfarande ett pågående arbete att komma bort från de stereotyper som följer skogsbranschen. Utbildningssatsningar som denna är en viktig del i att öka medvetenheten kring till exempel könsmärkt annonsmaterial och rekrytering.

Välkomnar samtal

Att arbeta med jämlikhet och likabehandling är en förutsättning för att bredda rekryteringsbasen och täcka kompetensbehoven. Det gäller också att föregå med gott exempel.

– Vi är ett statligt bolag och det finns stora förväntningar på oss att vara goda förebilder, säger Henrik Dider.

Den som gör utbildningen ensam och vill diskutera materialet eller har frågor, behöver inte misströsta.

– Vi har ju jobbat med frågorna länge och entreprenörerna är välkomna att ringa och prata med oss, säger Henrik Dider.

LÄS MER: Nya kliv mot en mer jämställd skogsbransch

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen