Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Kunskap om behov ska bota brist i köttbranschen

Mer svenska livsmedel är budskapet i livsmedelsstrategin, men många led i produktionen skriker efter arbetskraft för att täcka sina behov redan nu.

– Vi är med i två olika projekt för att få till rätt matchning och utbildning till jobben, säger Anders Lundbladh, KLS Ugglarps.

 Anders Lundbladh har bland annat varit med och dömt lärlingarnas avslutningsprov i styckning. Här tillsammans med handledaren Peter Mårtensson till vänster och Nils Thynell i mitten som var med och startade de första lärlingsutbildningarna på Samfood i Malmö.
Anders Lundbladh har bland annat varit med och dömt lärlingarnas avslutningsprov i styckning. Här tillsammans med handledaren Peter Mårtensson till vänster och Nils Thynell i mitten som var med och startade de första lärlingsutbildningarna på Samfood i Malmö. FOTO: KLS Ugglarps

Det ena projektet han syftar på är det nya branschråd som nyligen kommit i gång med sitt arbete. Sammankallande är arbetsförmedlingen, och upplägget är att samla och dela kunskap för att förbättra rekryteringsläget för alla.

– När vi hörde om att man skulle samla ett branschråd ville vi vara med. Vi har haft tre möten hittills och det känns bra, säger Anders Lundbladh.

Rådet arbetar inledande med matchning och utbildning för arbete som styckare och slaktare.

Egen utbildning

Anders Lundbladh har varit mycket inblandad i en lärlingsutbildning som köttföretaget själva arbetat med under en längre tid.

– Jag började själv som lärling när jag var 16 år gammal. Hade vi bara haft underlag för att fortsätta så hade vi gjort det.

Han berättar att man förutom själva yrket även arbetade med kalkyler och arbetsmiljökunskap med lärlingarna.

– Vi märkte att många inte var vana att sköta en egen ekonomi, så då tog jag kontakt med banken för att de skulle få lära sig lite om det också.

Kan jobba direkt

Genom det nya branschrådet hoppas man att tillsammans med andra aktörer forma en liknande utbildning i arbetsförmedlingens regi.

– Det som är så bra med det här projektet är att vi är med från början. Då kan vi hjälpa till att få till den utbildning som behövs för att de som går den ska kunna jobba i branschen när de är klara.

Han har stora förhoppningar på att man därigenom ska kunna minska den stora bristen på kompetens.

– Med en bra utbildning så kan medarbetaren vara effektiv och leverera från början i verksamheten.

Vad hoppas du att projektet ska ge på kort sikt och på lång sikt?

– I det korta perspektivet hoppas jag att vi tillsammans kan hitta en utbildning som passar för branschen och för att klara yrkena där det fattas arbetskraft. På lång sikt hoppas jag att produktionen ska öka och att vi ska få in fler unga som vi kan erbjuda bra möjlighet till karriär.

LÄS MER: Ny matchning för kött och chark ska råda bot på köttbranschens problem

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen