Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Lantbrukare tar med barn på jobbet via sin mobil

På onsdagen träffade en sjätteklass sin egen lantbrukare för första gången i nytt koncept. Via videosamtal ska de följas åt i arbetet på gården det kommande året.

– Det gick väldigt bra, barnen ställde jättemånga frågor, säger Karin Carlsson, Hushållningssällskapet.

 Första och andraklassare på Järbo Friskola fick möta sin lantbrukare förra veckan, fårproducenten David Naraine.
Första och andraklassare på Järbo Friskola fick möta sin lantbrukare förra veckan, fårproducenten David Naraine. FOTO: Hushållningssällskapet

Idén kommer från England och i Sverige är det hushållningssällskapet som organiserar enligt färdigt koncept från organisationen Leaf (Linking environment and farming).

En ökande andel unga kommer aldrig i kontakt med lantbruket och många vet inte hur livsmedel produceras. De får inte heller någon relation till yrket, vilket bland annat påverkar antalet sökande till lantbruksprogrammen.

– Det här är extra kul för mig som har jobbat hela livet med att utbilda barn och unga inom bland annat naturbruksgymnasiet, säger Karin Carlsson som är en av initiativtagarna till att ta konceptet till Sverige.

Intresserade skolklasser och lantbrukare anmäler sig och får hjälp med hopkoppling samt med att komma igång.

– De träffas via videosamtal, varannan vecka eller en gång månaden. Tanken är att barnen ska få följa arbetet på gården under ett år eller längre, det blir som deras egen bonde, säger Karin Carlsson.

 Karin Carlsson på Hushållningssällskapet stötte på Facetime a farmer i samband med ett EU-projektmöte i England.
Karin Carlsson på Hushållningssällskapet stötte på Facetime a farmer i samband med ett EU-projektmöte i England. FOTO: Privat

Får följa vardagen

Det handlar inte om envägskommunikation, barnen är med i telefonen och kan prata med lantbrukaren kring det man ser, men diskussionerna kan även handla om mer övergripande frågor.

– Det här är ett bra komplement till exempelvis gårdsbesök. Här får man möjlighet att se vardagsarbetet under hela året och bygga en relation till lantbrukaren. Barnen får ställa frågor och genom det enkla formatet med smart telefon, har lantbrukaren möjlighet att visa detaljer i närbild och förklara.

Det första mötet blir en introduktion, där lantbrukaren berättar mer övergripande om sig själv och om sin verksamhet. Det är ett sådant möte som man just haft på Dalboskolan i Frändefors.

– Det blev många roliga och intressanta frågor. Barnen fick bland annat se den höstsådda rapsen och en ärta som börjat gro. De fick också veta att rapsen kommer att blomma om några veckor, vilket klassen kommer att få se nästa gång.

Barnen hade funderingar både kring yrkesval och nya lärdomar.

– De undrade till exempel hur hon fick idén att vara bonde, och en frågade ”Har du några skördetips?”, berättar Karin Carlsson.

 Här träffar Helena Karlander sin klass för första gången. På hennes och familjens gård bedrivs gris- och lammproduktion samt växtodling.
Här träffar Helena Karlander sin klass för första gången. På hennes och familjens gård bedrivs gris- och lammproduktion samt växtodling. FOTO: Hushållningssällskapet

Började med fundering

Grunden till konceptet startade med den brittiska lantbrukaren Tom Martin. Han funderade över hur han skulle kunna nå ut till barn och få dem att förstå mer om lantbruksarbetet och om brittisk matproduktion.

Han gjorde en kort video med sin telefon, där han frågade vilka skolor som ville prata med honom på face time och lära sig mer om hans arbete.

– Gensvaret blev enormt, han fick bland annat svar från en skola i Indien.

Det blev många fler intresserade än han själv kunde klara av, därför kontaktade han lantbruksorganisationen Leaf som nappade på idén och nu driver konceptet Facetime a Farmer sedan 1,5 år.

– Vi hörde om det i samband med ett EU-projekt som vi är delaktiga i. Vi fick vara med på ett möte och se hur det fungerade, ganska snabbt därefter frågade vi om möjligheten att ta konceptet till Sverige.

Omständigheterna kring projektet regleras i ett avtal. Leaf är noga med att man följer de förbestämda ramarna, bland annat för att det finns tankar om internationella samarbeten och kontakter mellan klasser och lantbrukare.

– Jag hoppas att riktigt många går in och anmäler sitt intresse så att det tar fart ordentligt, säger Karin Carlsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen