Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Livsmedelsverkets larm bakom beslut om rekordvite

Trots EU-godkänd gröda, tog livsmedelsverket beslut om försäljningsförbud på hampaprodukter. Nu agerar lokala kontrollmyndigheter med viten så höga som en halv miljon.

 Cannabidiol är klassat som läkemedel.
Cannabidiol är klassat som läkemedel. FOTO: Lisa Rogert

Råvaror och förädlade produkter av hampa har varit under utredning hos både livsmedels- och läkemedelsverket. Även om producenterna odlar industrihampasorter enligt EU:s godkända lista, är det humankonsumtion i olika former som utretts.

Nyligen beslutade Livsmedelsverket att hampaprodukter ska klassificeras som novel food (livsmedel som inte konsumerats i större utsträckning inom EU före 15 maj 1997) vilket gör att de nu kräver särskilt tillstånd.

”Larm från Livsmedelsverket”

Den sjuttonde maj gick information ut till lokala kontrollmyndigheter med hampaföretagare i sina kommuner.

– Vi fick ett larm från Livsmedelsverket som vi måste agera på. Det handlar om alla som säljer produkter med hampa, men framför allt extraktioner med olja och alkohol, säger Helena Hager Enert som arbetar med livsmedelsfrågor på Söderåsens miljöförbund.

Får inte sälja alls

Beslutet gäller allt som man kan äta, både råvaror och förädlade produkter och det vite man beslutat om är substantiellt.

– Vi har satt vite på 500 000 kronor.

En halv miljon låter väldigt högt?

– Vi har satt upp flera punkter som ska uppfyllas. Om man uppfyller några men inte alla, så kan vi sätta ned vitet. 500 000 är det högsta beloppet vi kan begära nu, och därför ville vi sätta det högt för att förmå verksamheten att göra rätt.

Hampabonden producerar ju även fiber till bland annat byggmaterial, får de inte sälja den heller?

Om de kan bevisa att de använder produkten endast som byggmaterial så strider det inte mot försäljningsförbudet.

Olika användningsområden

Frågan om vissa produkter ska klassificeras som läkemedel eller kosttillskott har också diskuterats.

– Efter att vi hade varit ute hos Hampabonden på kontroll så skrev vi även till dem efteråt och berättade att läkemedelsverket höll på med en utredning, och att vi får vänta och se vad den mynnar ut i.

Klassat som läkemedel

Läkemedelsverket tog sent i höstas beslut om att klassa cannabidiol som läkemedel.

– Alla olika företag som säljer den här typen av produkter säger olika saker om användning och verkan. Jag är glad att livsmedelsverket tog ett beslut som omfattar alla produkter så att vi slipper försöka utreda och besluta i varje fall på lokal nivå, säger Helena Hager Enert.

Läs mer: Hampaodlare vann entreprenörtävling men hotas av förbud

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen