Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Lyckad start för Schysst stall - många vill satsa mot trakasserier

Nyligen lanserades hästnäringens satsning mot sexuella trakasserier. Efter tio dagar hade redan 17 företagare klarat utbildningen. En av dem är Jocke Wallenberg.

– Det är många unga i hästbranschen och de måste kunna känna sig trygga.

 Jocke Wallenberg vill att familjens stuteriföretag ska ligga i framkant när det gäller arbete mot sexuella trakasserier.
Jocke Wallenberg vill att familjens stuteriföretag ska ligga i framkant när det gäller arbete mot sexuella trakasserier. FOTO: PRIVAT

Med familjen driver Jocke Wallenberg Västra ÅÅ stuteri, mellan Katrineholm och Nyköping. Verksamheten är en av de första som klarat utbildningen om sexuella trakasserier, och fått märkningen ”Schysst stall”.

– Vi är väl lite sådana här, vi vill ligga i framkant. Eftersom vi själva har haft ett fall inom företaget, blev vi också mer medvetna och har jobbat aktivt med frågorna.

Var det något som stack ut i utbildningen?

– Bitarna om att det är stor skillnad på ”är” och ”uppfattas”, särskilt det rörliga materialet gav tankeställare. Jag som äldre man kanske inte skulle tänka på det alls, medan exempelvis en ung tjej kan uppfatta samma situation som obehaglig.

Utsatta unga

I företaget har man både anställda och praktikanter. Medarbetare som kommer in under kort tid kan på många sätt vara ännu mer utsatta i önskan att göra ett gott intryck.

– Just nu har vi en praktikant som jobbar en dag i veckan. Jag är väldigt noga med att prata med dem om att de alltid ska komma direkt till mig om något inte känns bra. Jag vill att de ska känna att det här är okej att säga till, och att det aldrig är farligt.

En påminnelse

En del i schysst stall är att man får skyltar att sätta upp på företaget.

– Det blir också som en påminnelse för alla, tänk på hur ni uppför er och kom till mig och säg till.

Han har precis avslutat en ledarskapsutbildning och tänker att en del av problemet inom hästnäringen är att de flesta inte tänker på sig själva som arbetsgivare i första hand, utan som stallägare, hästägare, tränare med mera.

– Det är en bransch som är omogen på det sättet, många tänker inte på sig själva som chef med det personalansvar som kommer med det.

”Tänka efter före”

Många situationer kan börja med ett missriktat skämt som sedan eskalerar.

– Det värsta är väl att som chef blir tagen på sängen, helt omedveten om något som pågått. Man måste tänka efter före och ta tag i saker direkt.

Diskussion och handledning

”Schysst stall” är ett paket med utbildning, diskussionsfilmer och handledning kring sexuella trakasserier, samt råd och hjälp till utsatta.

Initiativet är ett av de första i sitt slag och vänder sig till både arbetsgivare, arbetstagare, lärare och elever. Schysst stall presenterades för hästbranschen den 11 mars.

– Vi är väldigt glada, efter tio dagar har redan 17 arbetsgivare klarat utbildningen, säger Lisa Rönnbäck, projektledare på organisationen Prevent som tillhandahåller utbildningen.

Initiativet ”Schysst stall” innehåller:

Webbutbildning som vänder sig till arbetsgivare.

Genom att gå utbildningen kan man bli ett ”Schysst stall”.

Diskussionsfilmer som tar upp situationer och dilemman som kan utspela sig i stallet.

En handledning till lärare som jobbar med hästinriktad utbildning, exempelvis naturbruksgymnasier.

Råd och hjälp för den som blivit utsatt eller vet någon som blivit utsatt.

En chatt-bot som ger råd och tips om vart man kan vända sig om man blivit utsatt.

De verksamheter som klarat utbildningen och kan titulera sig schysst stall, läggs upp på en digital karta på schysststall.se. Där kan blivande samarbetspartners, praktikanter, rekryteringar, elever med flera, gå in och titta i samband med sitt val.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen