Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Många sökande till lantbrukarägt gymnasium

När regionen valde att stänga Nuntorp, väckte det både sorg och ilska. Till hösten startar gymnasiet upp igen, med gemensamma krafter från 250 delägare.

– Många tidigare elever och lokala företagare har gått in med pengar, säger styrelseordförande Göran Holmberg.

 Nedlagda naturbruksgymnasiet Nuntorp, som startar upp igen hösten 2019.
Nedlagda naturbruksgymnasiet Nuntorp, som startar upp igen hösten 2019. FOTO: Göran Berglund

När både Dingle och Nuntorp lades ned, innebar det att det inte längre fanns något naturbruksgymnasium på den sidan av länet.

– Det var redan svag återväxt och svårt att få tag på personal, att stänga ned skolorna innebar att bristen skulle bli ännu större.

60 sökande i preliminära valet

Till hösten startar Nuntorp upp igen med 25 utbildningsplatser inom två inriktningar inom naturbruksprogrammet, lantbruk och häst. Man har även 7 utbildningsplatser för särskolan.

– Vi har 60 sökande i det preliminära valet, så vi räknar med att fylla platserna, säger Göran Holmberg, styrelseordförande för Dinglegymnasiet med huvudansvar även för utbildningen på Nuntorp.

 "Vi har många små delägare och ungefär 20 stora, lägsta insatsen var 500 kronor", säger Göran Holmberg.
"Vi har många små delägare och ungefär 20 stora, lägsta insatsen var 500 kronor", säger Göran Holmberg. FOTO: Göran Berglund

Elever och lokala företag

Det är skolornas elevföreningar som, tillsammans med lokala gröna aktörer, tagit saken i egna händer. Sammanlagt har 250 delägare gått in med olika stora insatser.

– Vi har många små delägare och ungefär 20 stora, lägsta insatsen var 500 kronor, säger Göran Holmberg.

Att få folk att ställa upp har inte varit något problem.

– De krävdes bara en rundringning, nästan alla ville vara med och finansiera skolan, säger lantbrukaren Richard Johansson, som är en av de större delägarna och även äger skolfastigheten.

Det har varit ett hårt tryck från företagarsidan på att starta verksamheten så fort som möjligt.

– Det var lite kort om tid att få ihop pengarna, men det gick bra. Det är bland annat många tidigare elever som har gått in som delägare, säger Göran Holmberg.

LÄS MER: Nuntorps framtid vilar i deras händer

 Lantbruksföretagarna Anna och Richard Johansson.
Lantbruksföretagarna Anna och Richard Johansson. FOTO: Göran Berglund

Viktigt med blandning

I styrelsen sitter en blandning av företagare och personer med koppling till skola och utbildning.

– Det är viktigt att det är en bra blandning, både för tillstånden och för att vi ska få balans, säger Göran Holmberg.

Eftersom konceptet är nytt, finns stora möjligheter att påverka, både för lärarna och för eleverna.

– Att vi arbetar på ett nytt sätt kan kräva lite invänjning, men också ses som en spännande möjlighet. De första eleverna får vara med och tycka och förändra, det blir verkligen deras skola.

Han har själv arbetat många år som rektor tidigare i livet.

Att man har gröna företagare som finansiärer, gör att utbildningen kommer nära branschen. Planen är att skolan inte ska driva eget lantbruk, i stället låter man lokala företag driva verksamhet i skolans verkstäder och stallar.

– Eleverna får undervisning i riktiga verksamheter i stället, de får tillgång till moderna maskiner och får vara med i produktion. Det blir mer allvar, de måste sköta sig.

 "Jag gick som sista årskullen på Nuntorpskolan, inriktningen maskin Lantbruk. Jag är även den fjärde generationen hemifrån som gått Nuntorp", skriver före detta eleven Mathilda Ólafsdóttir på Nuntorps Facebooksida.
"Jag gick som sista årskullen på Nuntorpskolan, inriktningen maskin Lantbruk. Jag är även den fjärde generationen hemifrån som gått Nuntorp", skriver före detta eleven Mathilda Ólafsdóttir på Nuntorps Facebooksida. FOTO: Privat

Välj det du gillar

Det nära samarbetet innebär inte att man tummar på elevernas möjligheter att gå vidare till högre studier.

– Vi vet ju att ungefär var fjärde elev kommer att vilja läsa vidare. När jag jobbade som rektor, ringde en gammal elev och sa ”Jag har inte betyg i samhällskunskap, kan du hjälpa mig att tenta av den kursen? Jag ska söka till Handels i Göteborg till hösten!”. Vi löste det med en heldagstenta. Han är en av delägarna och driver eget företag i dag.

Han ser tidigare elever inom alla möjliga sammanhang och tycker inte att man låser sig mot en speciell bransch bara för att man väljer ett visst gymnasium.

– Man ska välja något som man tycker om brukar jag säga.

Naturbruksutbildningens blandning av praktisk och teoretisk utbildning kan vara positiv för studieorken.

– Det praktiska sätter teorin i perspektiv. Vi räknade till exempel till 38 olika grundämnen i verkstaden på Dingle när jag jobbade där, säger Göran Holmberg.

LÄS MER: Skolinspektionen ändrar sig – grönt ljus till Nuntorp

FAKTA: Bakgrund

Lokala aktörer drog i gång Dinglegymnasiet på samma sätt redan förra året. Dingle står nu som huvudman även för Nuntorp.

Man planerar att få i gång internat och restaurang till hösten så att elever kan bo på skolan.

Få elever kan göra det svårt att få restaurangen att gå ihop. Lösningen är att erbjuda mat till andra verksamheter i närheten.

Det är tänkt att alla elever ska få en lokal företagare som mentor. De ska träffas en eller några gånger per år och mentorn har också visst praktikvärds-ansvar.

FAKTA: Nuntorp

Skolverksamheten ägs av:

– Nuntorps elevförbund

– Dingleskolans elevförbund

– Grönt Kluster

– Före detta elever

– Företagare inom gröna näringar

Huvudansvar för utbildningen är Dinglegymnasiet.

Skolan är ett icke vinstutdelande aktiebolag där allt överskottet återgår in i verksamheten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen