Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Jättemässan Borgeby ger lokala jobb och grön återväxt

Borgeby fältdagar firade 20-årsjubileum i år med publikrekord och strålande sol. Men för att allt ska klaffa krävs många timmars arbete.

 Borgeby Fältdagars mässområde har växt under åren. Nu täcker den cirka 60 hektar mark plus parkeringar.
Borgeby Fältdagars mässområde har växt under åren. Nu täcker den cirka 60 hektar mark plus parkeringar. FOTO: Lisa Rogert

– Det finns ett stort engagemang, många återser varandra år efter år. Flera ungdomar som sommarjobbat hos oss tar ledigt från annat för att kunna fortsätta vara med, säger Anna Larsen på HIR Skåne.

Organisationen bakom Borgeby sysselsätter både direktavlönad personal och lokala företag före, under och efter mässan. Fem personer arbetar med mässan året runt och hortonomen Anna Larsen är en av dem.

– De vi engagerar kommer från hela Skåne. Bara från HIR Skåne är det 60 rådgivare som jobbar heltid under mässan. Sedan är det frivilligorganisationer, sommarjobbare och inhyrd arbetskraft från bland annat farmartjänst, tältföretag och mässföretag, säger hon.

 HIR Skåne har 60 personer som jobbar heltid under Borgeby fältdagar och personalens barn har exklusiv möjlighet att få sommarjobb med bland annat demo-odlingarna.
HIR Skåne har 60 personer som jobbar heltid under Borgeby fältdagar och personalens barn har exklusiv möjlighet att få sommarjobb med bland annat demo-odlingarna. FOTO: HIR Skåne

Föreningar och sommarjobb

– En lokal brottarklubb brukar hjälpa till med säkerheten vid maskindemonstrationerna, en orienteringsklubb sköter parkeringen och scouter bemannar våra kassor sedan många år. Många har varit med sedan de var små och ser fram emot att jobba tillsammans på mässan.

Barn med föräldrar som jobbar på HIR Skåne har möjlighet att få sommarjobb, till exempel att rensa ogräs i demoodlingarna.

– Precis som hos föreningarna, så har många av ungdomarna varit med flera år. De kan jobbet och arbetsleder i princip varandra. Om vi funderar över till exempel var vi brukar ställa en viss skylt kan man fråga dem, och de vet precis.

 Säkerheten vid maskindemonstrationen sköts av brottarklubben IK Dana från Lund.
Säkerheten vid maskindemonstrationen sköts av brottarklubben IK Dana från Lund. FOTO: HIR Skåne

Grön framtid

Minst 13 år måste man vara för att få sommarjobba och yngre syskon brukar längtar tills det är deras tur att få vara med.

– Några av de äldre har andra längre sommarjobb, men ser till att få ledigt under mässdagarna för att jobba här. Från 16 år så får de bland annat vara med och sköta guidningen på veterantraktor-turerna runt området.

Flera av de unga kring Borgeby satsar på en framtid i gröna yrken. Några läser agronomutbildningen vid SLU i Uppsala.

– Men de kommer ändå ner och jobbar de här två dagarna. Någon sa att alla företag den skulle kunna tänka sig att jobba hos efter utbildningen, fanns representerade på mässan. Då blir det ett bra tillfälle att prata med dem, säger Anna Larsen.

LÄS MER: Nya innovationer med teknisk precision

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen