Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jobb-Karriär 2 februari

Miljonbidrag ger forskarjobb

Efterfrågan på effektivare livsmedelsproduktion ger jobb till forskarna. Nu ska man testa idéer som kan öka konkurrenskraften hos svenska livsmedelsproducenter.

FOTO: Mostphotos

Livsmedelsstrategin ska enligt planen öka sysselsättningen inom gröna näringar, bland annat som en följd av ökad inhemsk livsmedelsproduktion. Men i strategin finns även behov av forskning, vilket ökar möjligheten till anslag för forskare inom området.

Vi har tidigare skrivit bland annat om satsning på industridoktorander med livsmedelsinriktning vid SLU. Nu har Jordbruksverket på regeringens uppdrag avsatt 10 miljoner kronor till studier som kan främja konkurrenskraften inom svensk livsmedelsproduktion.

Tydligt fokus

Syftet är att öka konkurrenskraften samtidigt som man behåller samma nivå på djurvälfärden eller förbättrar den.

Helena Elofsson på Jordbruksverket tror att många av ansökningarna kan komma från högskolor och universitet, men att man även får in idéer från näringsorganisationer.

– För att projekten ska bli godkända ska de ha ett tydligt mål att förbättra konkurrenskraften. Förhoppningsvis ska de även förbättra djurvälfärden, men minst bibehålla den nivå som redan finns, säger hon.

Kan man som animalieproducent söka bidrag för egna studier inom sin verksamhet?

– Det finns inga fasta kriterier för vem som kan söka bidraget. Det kan dock vara svårt för enskilda personer och företagare att genomföra studier på den nivå och med den kvalitet som vi efterfrågar. Om man har en bra idé till en studie kan man bolla den med till exempel branschorganisationer eller forskare vid våra svenska lärosäten. Det kan kanske finnas intresse för samarbeten Ett sådant samarbete gör att man kan få lämplig hjälp och stöd av forskare.

Många idéer

Senast den 23 mars ska ansökan vara inne, både i pappersform och via mejl. Någon bortre tidsgräns för när studierna ska vara klara finns inte, man kan söka för både kortare och längre projekt.

– Vi hoppas att det kommer in många bra idéer, säger Helena Elofsson.

LÄS MER: Attityd och traktorvana viktigast på Valneviken

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen