Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Naturbruksskolorna vill locka fler

Snart är det gymnasieval för alla niondeklassare. Hur tänker naturbruksskolorna locka elever till lantbruksinriktningarna? Enligt svar från nya studenter ges ofta en negativ bild av naturbruksinriktade utbildningar.

 Studenter har upplevt att de avråtts från att söka naturbruksinriktat gymnasium enligt årliga enkäter som görs av skolorna.
Studenter har upplevt att de avråtts från att söka naturbruksinriktat gymnasium enligt årliga enkäter som görs av skolorna. FOTO: Mostphotos

Jobb & Karriär har tidigare berättat att det är brist på bland andra djurskötare i lantbruket. Enligt arbetsmarknadsstatistiken är inte antalet sökande lågt, men antalet som söker inriktningar mot lantbruk är få och sjunkande.

– Naturbruksskolorna arbetar i nätverk för att marknadsföra sina utbildningar och man bjuder även in studievägledare för att informera och visa sin verksamhet, säger Maria Elinder, agronom och projektledare vid Naturbruksskolornas Förening.

Hon säger att studievägledarna ofta har så stressigt att det kan vara svårt för dem att hinna med besök på naturbruksgymnasierna.

– Men de som kommer ut på träffarna brukar vara väldigt imponerade och nöjda, säger Maria Elinder.

Alla naturbruksskolorna arbetar också med en intagsenkät, där man ställer frågor till de om sökt utbildningarna och resultatet visar att elever upplever att de avråds från att välja naturbruksinriktning.

– Det är frågor som ”Hur tycker du att informationen från grundskolan var när det gäller naturbruksutbildningarna?”. Vi har förstått att man ibland upplevt att studievägledaren givit en negativ bild, berättar hon.

 Vretagymnasiet lockar till informationsträff med bullfika, men det är svårt att nå ut med adekvat information på bredare front.
Vretagymnasiet lockar till informationsträff med bullfika, men det är svårt att nå ut med adekvat information på bredare front. FOTO: Vretagymnasiet

Maria Elinder bekräftar bilden av att intagsunderlaget kunde vara mycket bredare.

– Vi når inte utanför branschen, säger hon.

Både branschen och utbildarna jobbar nu hårt med att visa ungdomarna att det finns många vägar att välja efter naturbruksutbildningen.

– Man behöver inte sitta 40 år i en traktor, säger hon, men när utbildningsminister Jan Björklund genomförde gymnasiereformen sjönk antalet sökande till de utbildningar som blev yrkesförberedande medan de teoretiska utbildningarna ökade.

– Jag tror vi har stor chans att locka fler om vi bara når ut, både med informationen om att det finns jobb och att man har stora möjligheter att studera vidare om man vill, säger Maria Elinder.

På Vreta naturbruksskola bjöd man in intresserade till information och bullar.

”Gymnasiets yrkesprogram har på senare år tappat marknadsandelar därför att ungdomar som ska söka till gymnasiet och deras föräldrar har en felaktig bild av yrkesprogrammens möjligheter”, skrev man i inbjudan.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen